Vanilia

Vanilia este fructul sub forma de pastaie al vaniliei, o orhidee tropicala cataratoare.
Aspect  Pastaile sunt de culoare brun inchisa, subtiri si cu striatii. Aroma lor este puternica, iar gustul este dulce si parfumat.
   Pretul ridicat al vaniliei se datoreaza volumului mare de munca in recoltarea ei. O planta infloreste pentru prima data dupa 3 ani. Polenizarea florilor se face artificial, iar florile nu rezista decat o zi. De aceea, fermierii colinda toata plantatia zi de zi pentru a nu pierde  florile care se deschid.
   Pastaile sunt recoltate dupa ce au stat pe tulpina 9 luni, cand se despica putin la capat. Pe aceeasi planta, pastaile se coc in zile diferite.  
   Pentru a se ajunge la culoarea neagra, fructul este prelucrat special. Pastaile se culeg inainte de coacere, se oparesc, se usuca cu ulei de cocos. Astfel, pastaile devin elastice, lucioase si carnoase.
Mod de folosire  Din boabele tocate se obtine extractul de vanilie. Pentru acest extract se poate folosi si pastaia.
   Putem obtine extractul de vanilie printr-un procedeu simplu: pastaia se taie pe mijloc. Jumatatile se cresteaza in lung, se asaza intr-o sticluta si se toarna alcool pur. Se astupa si se lasa o luna.
   Extactul din pastai are o aroma puternica.
   In loc de extract se foloseste zaharul vanilat. Se desface o pastaie, se piseaza semintele si se amesteca cu doua cani de zahar pudra. Se toaca si pastaia marunt si se adauga si ea. Se pune totul intr-un borcan inchis.
   Vanilia este folosita la prepararea prajiturilor, cremelor. inghetatelor si a bauturilor.
   Laptele si zaharul capata repede aroma de vanilie.
Indicatii  Se spune despre vanilie ca alunga stresul. Persoanele care sufera de depresie pot adauga in apa de baie cateva picaturi de esenta de vanilie.
   Insomnia este alungata, parfumand camera cu esenta de vanilie fie cu o lumanare parfumata, fie asezand un vas cu apa si esenta pe calorifer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu