Vanilia

Vanilia este fructul sub forma de pastaie al vaniliei, o orhidee tropicala cataratoare.
Este originara din America centrala.
Aspect  Pastaile sunt de culoare brun inchisa, subtiri si cu striatii. Vanilia este singura dintre zecile de orhidee care produce fructe comestibile.  Aroma lor este puternica, iar gustul este dulce si parfumat. Frunzele sunt carnoase, alungite si lucioase. Florile sunt mari, de culoare alba sau galbena si dispuse in ciorchine cate 6-15. Ele au un miros slab.  Semintele sunt mici, de culoare neagra. Se cultiva in tarile tropicale. Oamenii au observat ca, in alte locuri decat Mexic si tarile vecine, vanilia nu rodeste.
   Tarziu, s-a descoperit ca polenizarea este facuta de insecte care traiesc numai in tarile mentionate
   Pretul ridicat al vaniliei se datoreaza volumului mare de munca in recoltarea ei. O planta infloreste pentru prima data dupa 3 ani. Polenizarea florilor se face artificial, iar florile nu rezista decat o zi. De aceea, fermierii colinda toata plantatia zi de zi pentru a nu pierde  florile care se deschid.
   Pastaile sunt recoltate dupa ce au stat pe tulpina 9 luni, cand se despica putin la capat. Pe aceeasi planta, pastaile se coc in zile diferite.Fructele culese nu au miros.
   Pentru a se ajunge la culoarea neagra si la mirosul placut, fructul este prelucrat special, dar manual.     Pastaile se culeg inainte de coacere, se oparesc, se usuca cu ulei de cocos. Astfel, pastaile devin elastice, lucioase, carnoase, unsuroase la pipait si cu mici cristale albe, la suprafata.
   Cea mai mare parte a aromei se gaseste in seminte si in lichidul uleios din jurul lor.
   Arborigenii foloseau vanilia ca un condiment pentru aromatizarea bauturilor din cacao.
Mod de folosire  Vanilia a fost folosita pentru prima data de aztecii din Mexic, care preparau o bautura din boabe de cacao, vanilie si miere.  Din boabele tocate se obtine extractul de vanilie. Pentru acest extract, se poate folosi si pastaia.
   Putem obtine extractul de vanilie printr-un procedeu simplu: pastaia se taie pe mijloc. Jumatatile se cresteaza in lung, se asaza intr-o sticluta si se toarna alcool pur. Se astupa si se lasa o luna.
   Extactul din pastai are o aroma puternica.
   In loc de extract se foloseste zaharul vanilat. Se desface o pastaie, se piseaza semintele si se amesteca cu doua cani de zahar pudra. Se toaca si pastaia marunt si se adauga si ea. Se pune totul intr-un borcan inchis.
   Vanilia este folosita la prepararea prajiturilor, cremelor. inghetatelor si a bauturilor.
   Laptele si zaharul capata repede aroma de vanilie.
Indicatii  Se spune despre vanilie ca alunga stresul. Persoanele care sufera de depresie pot adauga in apa de baie cateva picaturi de esenta de vanilie.
   Insomnia este alungata, parfumand camera cu esenta de vanilie fie cu o lumanare parfumata, fie asezand un vas cu apa si esenta pe calorifer. Vanilia este un stimulent al sistemului nervos si ajuta la arderea caloriilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu