Paprica

Denumiri : "paprika", "boia".
Aspect  Paprica este o pulbere fina care provine din varietatile unei specii "capsicum annuum". Aceasta e o planta tropicala originara din America de sud. Fructele aestei plante sunt verzi la inceput, apoi devin rosii sau violete in functie de varietate.
   In Spania, ardeii din aceasta specie sunt mici si rotunzi, iar in Ungaria sunt sub forma de con. In prezent, ardeii se cultiva in Turcia, Ungaria, zona mediteraneeana.
   Ardeii rosii sunt uscati si macinati pentru a obtine paprica. In functie de varietatea de ardei, poate fi dulce sau iute.
   Boiaua dulce este o pulbere fina dulceaga si cu miros placut.
   Boiaua iute este o pulbere granulata bruna, cu gust iute-amarui.
Mod de folosire  In Spania, boiaua se numeste" pimenton " si are aroma de afumatura. Ardeii uscati se afuma cu lemn de stejar. Cu aceasta boia se prepara carnatii "chorizo". Tot acestei ardei se folosesc la umplerea maslinelor.
   In Ungaria, boiaua condimenteaza gulasul si papricasul. Tot aici, exista multe feluri de paprica in functie de coacerea ardeilor : paprica dulce, paprica iute, paprica roz, paprica delicatesa.
   In bucataria, salatele, sosurile, branzeturile se aromatizeaza si se coloreaza cu paprica.
   Boiaua isi pierde repede aroma. E bine sa se cumpere o cantitate mica pentru a fi folosita rapid. Se pastreaza in borcane ermetic inchise, la adapost de lumina si caldura.
Indicatii  Paprica stimuleaza activitatea digestiva. Extern,  ea este utilizate in cazul crampelor musculare si reumatismului.
Contraindicatii  Paprica nu este indicata persoanelor cu afectiuni cardiace, alergii sau cu hipertensiune arteriala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu