Schinduf

Schinduful creste in Asia centrala, zona mediteraneeana, SUA. La noi se cultiva in judetele Constanta si Braila dar creste, de obicei, spontan, in zonele cu mai multa caldura.
Aspect Schinduful este o plata ierboasa, cu flori albe-liliachii si seminte mici, aflate in pastai lungi si subtiri. Infloreste din mai pana in iulie. Semintele sunt tari, cu suprafata brazdata, de culoare maroniu-galbuie. Ele sunt ovale sau rombice. Semintele crude au un gust amar si, de aceea, se prajesc inainte de a fi folosite.
   Mirosul este picant, iar gustul e dulce-amarui. Schinduful are o aroma fina de iarba si floare de fan.
Mod de folosire  Se consuma semintele si frunzele pisate sub forma de pulbere. Pulberea se obtine prin macinarea semintelor cu rasnita de cafea.
   Frunzele se folosesc proaspete, uscate sau macinate. In India, frunzele proaspete se prepara ca spanacul. Ele condimenteaza supele, ciorbele, salatele, sarmalele, sosurile.
   In tarile asiatice, semintele uscate se folosesc in amestecul de curry.
   Totodata, condimentul se utilizeaza si in prepararea bomboanelor, a produselor de patiserie, a gumei de mestecat.
Indicatii  Sub forma de ceai, schinduful are efecte antitusive si laxative. Din doua lingurite de pulbere la o cana de apa clocotita se face o infuzie. Se lasa 15 minute. Se bea caldut.
   Infuzia din seminte este recomandata si in diabet, ateroscleroza, guta si tuberculoza.
   Semintele de schinduf se folosesc in producerea steroizilor, a hormonilor sexuali si a contraceptivelor orale.
   Schinduful contine multe minerale: cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, dar si vitaminele A, C, B6. Folosit cu regularitate, el scade colesterolul si trigliceridele.
Contraindicatii  Schinduful nu se recomanda in timpul sarcinii si nici consumul lui concomitent cu medicamentele anticoagulante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu