Sofranul

Sofranul este originar din Grecia. Astazi se cultiva din Spania pana in India.
Aspect  Sofranul este cel mai scump condiment. Pistilul florii de sofran se recolteaza manual, necesitand atentie, migala si timp indelungat. Pentru a obtine 500g sofran, sunt necesare 200 000 de flori.
   Pistilul florii de sofran este portocaliu intens. Aroma lui este asemanatoare mierii, dar putin amaruie.
Mod de folosire  Sofranul se comercializeaza sub forma de flori uscate sau pulbere. Pistilurile de sofran se rup, se introduc in apa calda si lichidul se adauga in preparatele culinare. O alta metoda este ca firele de sofran sa se sfaramiteze si sa se presare in mancare.
   Sofranul da culoarea galben pal orezului, supelor, fripturilor de miel, dar si prajiturilor, indeosebi cozonacului.
   Un varf de cutit de sofran este suficient pentru a colora si aroma patru portii de orez. Nu se presara mai mult de 2g de flori uscate in mancare, deoarece lasa un gust metalic.
   Sofranul poate fi contrafacut prin inlocuirea cu alt condiment, curcuma, denumit gresit"sofran indian"sau "sofronas". De aceea, sofranul se cumpara sub forma de pistiluri intrgi si nu pulbere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu