Cimbrul de cultura

Cimbrul este un condiment folosit in intreaga lume.
Denumire: "lamaita"," lamaioara", "iarba cucului".
Aspect   Planta anuala are o tulpina cu multe ramificatii. El creste in zonele cu multa lumina. Florile sunt roz- pal, violacee, lila si infloresc din iulie pana in octombie. Vara, la amiaza, din pernitele florilor se revarsa un parfum aromat care atrage albinele. Frunzele au culoarea gri spre verde. De la cimbru se folosesc frunzele si semintele uscate. Cimbrul proaspat are o aroma mai slaba decat cel uscat. El este folosit ca inlocuitor al piperului negru, datorita gustului iute si usor mentolat.
   Frunzele se recolteaza inainte de inflorire, cand aroma este puternica si se usuca la umbra.
   Cimbrul de cultura este confundat cu cimbrisorul, o planta multianuala medicinala sau cu cimbrul de gradina, folosit drept condiment.
Mod de folosire  Cimbrul de cultura da un gust savuros mancarurilor cu carne, supelor si sosurilor.
   Cimbrul de gradina se potriveste foarte bine cu mancarurile de legume ( preparate din fasole, ciorbe de rosii, salate ). El este folosit la prepararea muraturilor si in industria conservelor.
   Este apreciat  si folosit de bucatariile din Grecia, Italia si Spania. El este nelipsit din bucataria romaneasca, la prepararea sarmalelor, a chifelelor si a carnii pentru gratar.
   Cimbrul, combinat cu carnea grasa de rata, miel sau porc, ajuta la digestia acestora.
   El intra in componenta faimosului amestec "ierburile de Provence".
   Din cimbru, usturoi, ulei de masline si piper se prepara un sos bun pentru fripturi sau legume pregatite pentru gratar.
   Cand clocoteste mancarea, se adauga si cimbrul pentru ca isi lasa greu aroma.
Indicatii  Ceaiul de cimbru combinat cu musetel si podbal trateaza guturaiul. Cimbrul se mai numeste "antibioticul saracului",deoarece contine thimol, un ulei volatil si  bun antibiotic El combate inflamatiile si infectiile intestinale. Se prepara o infuzie din doua lingurite de planta uscata si 250ml apa clocotita. Se lasa 10 minute si se bea. Ceaiul  calmeaza durerile abdominale si usureaza evacuarea gazelor din intestine. Tot ceaiul revigoreaza corzile vocale.
   1 lingurita din aceasta planta contine 20% din necesarul zilnic de fier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu