Curcuma

Denumire  "sofran indian ", "turmeric".
   Curcuma este originar din sudul Asiei.
Aspect  Curcuma este rizomul unei plante erbacee perene, similare cu ghimbirul, de culoare portocalie. Frunzele sunt ascutite si mari. Florile sunt galbene in partea superioara a inforescentei si verzi la baza. Semintele se aduna in capsula. Radacina in stare proaspata are un parfum iute, intepator,dar si dulce.  Gustul este slab, cu o nuanta amaruie.Radacina e subtire si ramificata ca o pulpa. Rizomii au culoare maro-galbuie, iar in interior sunt portocalii.
Rizomii uscati si macinati devin o pulbere fina, galben-aurie.
   Curcuma (tumericul) este confundat deseori cu sofranul. Sofranul are o culoare portocalie intensa, stralucitoare.
Mod de folosire   Rizomul se foloseste la obtinerea extractului medicinal numit"curcumina" si a condimentului"turmeric" Curcuma este un ingredient folosit des in bucataria asiatica sau colorant alimentar. Acest condiment da un aspect atragator, auriu branzeturilor, lactatelor si mancarurilor cu orez. El coloreaza in galben pasta de mustar.
   Rizomul se cojeste, se taie in bucati mici care se maruntesc in blender cu putina apa, apoi se adauga in mancare 1-2 lingurite.
   In India, este consumat zilnic in amestecul de curry.
Indicatii  Substanta care da culoare rizomului combate infectiile intestinale.
   Curcuma folosita in mancare este benefica in prevenirea bolii Alzheimer.
   Folosit frecvent la prepararea mancarurilor, impiedica formarea gazelor in intestin,  protejeaza ficatul si reduce alergiile.
Contraindicatii  Daca se consuma cantitati mari, turmeicul provoaca stari de voma, greata, dureri de stomac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu