Ienibaharul

Denumire  "piper de Jamaica"
   Este originar din Jamaica si Mexic.
Aspect  Fructele de ienibahar sunt cat un bob de mazare. Ele apartin unui conifer tropical, care atinge inaltimea de 12 m. Frunzele sunt lucioase si au culoarea verde-inchisa. Florile sunt mici si albe si dispuse in ciorchine.
   Denumirea vine din limba turca, care inseamna "mirodenie noua". Ea a fost adusa in Europa de portughezi. Otomanii aduc condimentul in tara noastra.
   Invelisul fructului contine doua fructe tari in forma de rinichi. Se culeg fructele necoapte, se usuca pana se increteste coaja si devine de culoare bruna.
   Aroma este dulceaga si usor piperata. El aduna mai multe arome a unor mirodenii. De aceea, chinezii ii spun ienibaharului "piper cu o suta de arome". Gustul e puternic, o combinatie intre nucsoara, cuisoare si scortisoara.
Mod de folosire  Ienibaharul se foloseste intreg sau macinat. Este foarte bun la tocanitele de carne,in  sosuri si fripturi. In Europa este mai putin folosit. Nicaieri nu se prepara carnatii fara acest condiment.
   La noi, micii si carnatii se prepara numai cu praf de ienibahar.
   Marinatele de pui, vita si porc contin boabe pisate de ienibahar.
   Acest condiment este utilizat si in bauturile fierbinti : ceai, vin fiert, ciocolata, compoturi.
   De obicei, boabele de ienibahar se rasnesc inainte de folosire pentru a nu-si pierde aroma. El este folosit in pasta de curry.
Indicatii   Ienibaharul stimuleaza digestia si scade tensiunea arteriala.
   Datorita continutului mare de minerale, ienibaharul stimuleaza apetitul, dar regleaza si functia  ficatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu