Cardamom

Cardamomul este originar din India.
Aspect Semintele acestei plante perene sub forma de tufa se inrudesc cu ghimbirul. El creste in padurile umede tropicale.  Ele se dezvolta intr-o capsula (pastaie) si nu se coc toate in acelasi timp.
De aceea, recoltarea se face manual, cu mare grija, pentru a nu le strivi si a imprastia semintele.Astfel, cardamomul devine printre cele mai scumpe condimente, alaturi de sofran si vanilie.
   Acest arbust seamana cu trestia si poate creste pana la 5m. Cea mai buna metoda este de a se culege inainte de a se coacere, pentru a nu se desface pastaia. Capsulele se usuca natural, la soare Deoarece semintele isi pierd repede aroma, este recomandata achizitionarea capsulelor care se desfac in momentul utilizarii lor.
   Cel mai folosit este cardamomul verde. El este un condiment scump, fiind depasit numai de sofran si vanilie. Cardamomul alb este folosit la prepararea dulciurilor in bucataria indiana. Cardamomul negru are o usoara aroma de camfor si un un gust fin de afumatura.  El se foloseste la fierberea sau coacerea  preparatelor, fiindca  aroma lui rezista la temperaturi mari.
   Pastaile verzi sunt superioare in aroma celor albe.
   Aroma cardamomului este puternica, un amestec de eucalipt si lamaie. El are un gust piperat.
   In pastaile inchise, aroma se pastreaza pana la un an. Acest condiment se obtine din semintele pisate.
Mod de folosire Cel mai mult se foloseste de tarile arabe la prepararea cafelei si a ceaiului verde. Cafeaua aromata cu cardamom este un simbol al ospitalitatii. Cardamomul se comercializeza sub forma de pastaie, seminte sau macinat.
   In bucataria europeana,aromarea dulciurilor si mai ales a turtei dulci se face cu cardamomul verde.  
   Cardamomul negru este folosit in aromarea fripturilor de miel sau porc.
   Cardamomul verde se adauga in mancarurile cu peste sau cu cartofi. El este foarte bun in combinatie cu lapte si branzeturi.
 








omei puternice, se foloseste in amestecurile de condimente, cum ar fi curry si masala.
   Finlandezii il utilizeaza la muraturi, iar norvegienii la conservarea heringilor, dar si  la vinul fiert.
Indicatii  Cardamonul este un bun digestiv, fiind recomandat acelora cu "stomac lenes". Este benefic in caz de greata si varsaturi. El este consumat  in zilele caniculare, deoarece are un efect racoritor.
   Semintele contin mult mangan, care este important pentru functionarea creierului si absorbtia calciului.
   Ceaiul preparat din cardamon si scortisoara trateaza raguseala si durerile de gat.
   Laptele cald cu sofran si cardamon se bea pentru a imbunatati vocea. Mestecarea regulata a semintelor face ca vocea sa sune bine.
   Pentru a imbunatati memoria, se bea zilnic un pahar de lapte cu un varf de cutit de cardamon, indulcit cu miere.
Contraindicatii  Se recomanda prudenta in folosirea lui, deoarece poate creste riscul de sangerare.
   Nu este recomandat persoanelor cu  calculi biliari, pentru ca poate declansa crize.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu