Roinita

Denumire : "melisa", "iarba stupilor", "balsam de lamaie", "floarea stupilor", "busuiocul stupilor".
  Roinita este originara din zona mediteraneeana unde creste in tufe dese. La noi, creste in Banat si in sud-vestul tarii.
Aspect  Ea este considerata de greci "elixir de viata lunga". Este o planta erbacee perena care creste spontan in luminisuri, pe terenuri insorite din padurile de salcami, pe pajisti sau la marginea drumurilor.
   Roinita este preferata de albine pentru gustul dulce-amarui. Parfumul de lamaie si continutul mare de polen si nectar atrag albinele. Ea se asaza in stupi pentru a atrage roiurile calatoare. Acest lucru demonstreaza ca planta este pura. Albinele nu ar fi colectat nectar de la o planta cu probleme.
   Roinita se aseamana la infatisare cu urzica. Frunzele au aroma intensa de lamaie, cand sunt frecate intre degete. De aceea se mai numeste "menta de lamaie" si "iarba de lamaie". Ele sunt rotunde, paroase, zimtate pe margini. Frunzele au culoare verde- aprins. Gustul este acrisor. Florile sunt in inflorescente. La inceput, sunt galbui, apoi, devin albe sau liliachii.
   Roinita infloreste din iunie pana in august. Recoltarea se face in timpul infloririi, in al doilea an de vegetatie. Se taie partea aeriana ( tulpina, frunzele si florile ) si se usuca la loc umbros.  Roinita face parte din familia mentei, dar nu are gustul ei. La noi, roinita e putin raspandita.
Mod de folosire  Roinita aromatizeaza salatele de legume sau fructe, fripturile si oteturile. Este folosita la prepararea compoturilor si a bauturilor racoritoare. Ea se cultiva ca planta melifera si medicinala. Ea este o planta valoroasa pentru uleiul esential care se obtine prin distilarea frunzelor.         Este un ulei bogat in citrol, foarte aromat, care se intrebuinteaza in farmacie si cosmetica.Frunzele uscate se pun in saculeti, pentru parfumarea incaperilor si lenjeriei.
   Daca se adauga o infuzie de de frunze in apa de baie, se obtine o baie relaxanta.
  Indicatii   Ea intra in compozitia ceaiului contra colicilor si a ceaiului aromat.
   Astfel, roinita combate insomnia, linisteste crampele si stimuleaza memoria. Ea este folosita cu succes in momentele tensionate si scade si tensiunea arteriala.
   Frunzele proaspete puse pe frunte calmeaza  nervii sau pe zonele intepate de insecte calmeaza mancarimea. Roinita este necesara sub forma de cataplasma, in cazul herpesului.
   Se spune ca ceaiul de roinita face minuni in cazul depresiei si a anxietatii. Se bea o ceasca de infuzie, facuta dintr-o lingurita cu varf de frunze uscate la o cana de apa fierbinte, inainte de culcare.     Daca se bea dimineata, ceaiul creeaza o stare de optimism si se recomanda inaintea examenelor.
   Ceaiul de roinita reduce starile de greata.
Contraindicatii  Nu se administreaza pe termen lung sau in doze mari de catre persoanele cu hipotiroidie. Se evita roinita, daca luati sedative si calmante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu