Roinita

Denumire : "melisa", "iarba stupilor", "balsam de lamaie".
Roinita este originara din zona mediteraneeana unde creste in tufe dese. La noi, creste in Banat si in sud-vestul tarii.
Aspect  Ea este considerata de greci "elixir de viata lunga". Este o planta erbacee perena care creste spontan in luminisuri, pe pajisti sau la marginea drumurilor.
    Roinita se aseamana la infatisare cu urzica. Frunzele au aroma intensa de lamaie, cand sunt frecate intre degete. Ele sunt rotunde, paroase, zimtate pe margini. Frunzele au culoare verde- aprins. Gustul este acrisor. Florile sunt in inflorescente. La inceput, sunt galbui, apoi, devin albe sau liliachii.
    Roinita infloreste din iunie pana in august. Recoltarea se face in timpul infloririi, in al doilea an de vegetatie. Roinita face parte din familia mentei, dar nu are gustul ei.
Mod de folosire  Roinita aromatizeaza salatele de legume sau fructe, fripturile si oteturile. Ea se cultiva ca planta melifera si medicinala. Inflorescentele se recolteaza in lunile iunie-septembrie si se usuca imediat.
  Indicatii   Ea intra in compozitia ceaiului contra colicilor si a ceaiului aromat.
   Astfel, roinita combate insomnia, linisteste crampele si stimuleaza memoria. Ea este folosita cu succes in momentele tensionate si scade si tensiunea arteriala.
   Frunzele proaspete calmeaza durerile si mancarimile provocate de tantari.
   Se spune ca ceaiul de roinita face minuni in cazul depresiei si a anxietatii. Se bea o ceasca de infuzie, facuta dintr-o lingura de frunze uscate la o cana de apa fierbinte, inainte de culcare.
Contraindicatii  Nu se administreaza pe termen lung sau in doze mari de catre persoanele cu hipotiroidie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu