Piperul

Piperul este originar din India.
Aspect  Piperul este o planta tropicala care se intinde ca o liana printre arbori. Boabele de piper sunt fructele uscate ale acestei plante. Fructele cresc in spic si sunt verzi, iar pe fiecare spic se gasesc 40 de boabe.
   Piperul se gaseste in patru culori : alb, negru, rosu, verde.
   Culoarea si aroma piperului sunt legate de timpul de coacere si de modul de prelucrare.
   Piperul alb se obtine din boabele rosiatice coapte. Pielita se decojeste si boabele albe se usuca. Datorita procesarii suplimentare, el este cel mai scump.
   Fructele de piper negru se recolteaza inainte de coacere si se usuca la temperatura moderata. Ele au un gust iute si intepator. Fructele verzi in momentul recoltarii se innegresc in timpul uscarii printr-un proces de fermentatie.
   Piperul verde este recoltat inainte de coacere si prelucrat in asa fel incat sa nu se produca fermentatia. El este mai putin iute decat cel negru, dar cu o aroma mai intensa.
   Piperul rosu provine din fructe coapte si prelucrate special. El este mai rar intalnit. Gustul piperului rosu este mai iute si mai aromat decat al piperului verde. El nu trebuie confundat cu piperul roz care provine de la o alta planta.
   Piperul roz este originar din Brazilia si se aseamana cu ienuparul. El este la fel de aromat ca piperul negru.
Mod de folosire  Piperul se gaseste sub forma de boabe intregi sau macinat.
   Aroma se mentine mai mult timp daca bobul ramane intreg. La noi se foloseste piperul negru.
   El se combina foarte bine cu carnea si da gust cartofilor copti, sosurilor, pastelor.
   Piperul se adauga in mancare, in ultimul moment, pentru a nu diminua aromele.
   Piperul alb condimenteaza sosurile albe si salatele.
   Piperul verde se utilizeaza industrial, la prepararea mustarului si a sosurilor.
   Piperul rosu este un element de decor. Bucataria occidentala il foloseste ca decor in amestec cu boabele verzi, albe si negre macinate mai mare sau intregi in preparatele cu peste sau legume.
Indicatii  Adaugat in mancare, piperul amelioreaza digestia in cazul unor mese copioase. El incalzeste corpul si face sa circule mai repede sangele.
Contraindicatii  Piperul nu este recomandat in hipertensiune, gastrite si stari de nervozitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu