Chimen

Chimenul creste in Europa si Asia. Originar din Asia occidentala.
Aspect  De la aceasta planta se folosesc fructele si frunzele tinere si fragede. Fructele sunt groase la mijloc, curbate. Ele sunt mici si ovale, asezate in perechi de cate doua. La maturitate, devin brun-cenusii si se desfac in doua parti. Fructele sunt lungi, iar spre capete conice.  Gustul lui este amarui si usor picant.
   Radacina asemanatoare patrunjelului este comestibila. Aroma chimenului este dulce, intepatoare.
   El face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si coriandrul. Poate fi inlocuit la gust cu semintele de marar.
   Chimenul si chimionul asemanatore ca aspect si proprietati nutritive, fac parte din aceeasi familie, dar sunt plante diferite.
Mod de folosire  Chimenul este puternic aromat si da un gust placut branzeturilor, supelor si cremelor din legume, mancarurilor pe baza de cartofi.El se poate adauga in salata de varza sau morcovi. Chimenul aromatizeaza painea, lichiorurile, musacaua.
   Semintele se pot cumpara intregi sau macinate. Ele se tin in borcane inchise, ferite de lumina, caldura si umezeala. Astfel, chimenul se pastreaza 6 luni.
   Usturoiul si piperul sunt singurele condimente cu care se poate amesteca, in mod fericit ,chimenul.
Indicatii  Chimenul stimuleaza circulatia sanguina. Sub forma de ceai, ajuta la indepartatea colicilor,  a indigestiei si constipatiei. El actioneaza ca un laxativ natural.
   Ceaiul de chimen aduce un somn linistitor. Se prepara dintr-o lingurita de fructe, la o cana de apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute.
   El este bogat in minerale ( calciu, fier, zinc, potasiu, magneziu ), vitamine( A,C,E ) si fibre.
   Continutul ridicat de fibre scade colesterolul.
Contraindicatii  Nu este indicat sa consume ceai de chimen, femeile gravide. Copiilor foarte mici nu li se da ceai de chimen, pentru ca poate declansa o criza de epilepsie. De asemenea, nu este recomandat persoanelor cu epilepsie.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu