Isopul

Isopul este un arbore mediteraneean.
Aspect  Frunzele lui sunt mici si ascutite. Ele au gust amarui si aroma de menta.
Mod de folosire  In gastronomie se folosesc frunzele proaspete sau uscate de isop. Cele uscate isi pastreaza aroma pana la un an. Frunzele proaspete pot inlocui in salate busuiocul.
   Deoarece aroma lor e slaba, se combina cu alte plante aromatice : cimbru, menta. In preparate se adauga in cantitati mici din cauza aromei amare.
   Isopul aromatizeaza supa de cartofi sau de fasole si mancarurile grase.
   Gustul astringent al frunzelor imbunatateste gustul oualelor umplute si al salatelor. Isopul uscat se foloseste la prepararea bauturilor racoritoare.
Indicatii  Frunzele de isop contin un ulei antiviral. In vechime, ele erau folosite la purificarea templelor.
   Isopul intra in compozitia ceaiului pectoral, sudorific si antiasmatic.
   El inhiba virusul herpesului cand planta este aplicata extern, ca o compresa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu