Isopul

Isopul este un arbore mediteraneean, sub forma de tufa
Aspect   In tara noastra, el creste numai in cultura. Frunzele lui sunt mici si ascutite. Ele au gust amarui si aroma de menta. Florile grupate in forma de spic sunt violete, albe sau roz, in functie de soi.   Se utilizeaza tulpina, frunzele si florile. Semintele sunt mici si cafenii.
   Varfurile inflorite se culeg la 10cm, deasupra solului. Se recolteaza plantele inflorite pe jumatate, deoarece au cel maibmare continut de ulei eteric. Isopul este folosit ca planta ornamentala care raspandeste un miros placut.
Mod de folosire  In gastronomie se folosesc frunzele proaspete sau uscate de isop. Cele uscate isi pastreaza aroma pana la un an. Frunzele proaspete pot inlocui in salate busuiocul.
   Deoarece aroma lor e slaba, se combina cu alte plante aromatice : cimbru, menta. In preparate se adauga in cantitati mici din cauza aromei amare.
   Isopul aromatizeaza supa de cartofi sau de fasole si mancarurile grase.
   Gustul astringent al frunzelor imbunatateste gustul oualelor umplute si al salatelor. Isopul uscat se foloseste la prepararea bauturilor racoritoare.
Indicatii  Frunzele de isop contin un ulei antiviral. In vechime, ele erau folosite la purificarea templelor. Isopul sporeste pofta de mancare.
   Isopul intra in compozitia ceaiului pectoral, sudorific si antiasmatic.El trateaza astmul bronsic si afectiunile hepatice, datorita mineralelor pe care le contine (calciu, potasiu, fier, mangan), a rasinilor, a taninilor. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de flori si frunze la o cana de apa fiarta.
   El inhiba virusul herpesului cand planta este aplicata extern, ca o compresa.
Contraindicatii  Isopul nu este recomandat persoanelor cu hipertensiune si epilepsie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu