Menta

Denumire  "izma buna", "minta", "izma de gradina".
Aspect  Menta este o planta mediteraneeana, raspandita in intreaga Europa. La noi, se cultiva menta alba si neagra. Ea este o planta perena, cu flori violacee, grupate intr-un spic.
   Menta are frunzele de culoare verde-inchis. Gustul este picant si aromat. Menta lasa in gura senzatia de racoare. Ea face parte din familia cimbrului si a maghiranului. Mirosul este puternic.Exista si varietati cu aroma de fructe : lamaie, portocala sau mar .Exista mai multe tipuri de menta cultivate, denumite "izma buna".
   Spearmint sau menta verde este o planta perena cu frunze verzi-gri si flori lila sau albastre.
   Peppermint sau menta piperata are frunze de culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe partea inferioara. Mirosul este puternic, iar gustul iti da senzatia de racoare.
   Mentha (dulce) spicata are frunzele usor intoarse, iar florile sunt alb-purpurii. I se spune" menta portocalie" datorita mirosului de portocala.
   Mentha pulegium, cu flori roz, se mai numeste "busuiocul cerbilor ". Ea creste spontan in Europa si vestul Africii, dar se si cultiva pentru aroma sa puternica. Uleiul extras se foloseste in aromoterapie.
   Mai exista Mentha piperita rubescens numita "izma neagra " si Mentha piperita palescens numita "izma alba ". Menta creata si menta frantuzeasca sunt alte specii aromate.
   La noi, in flora spontana, se intalnesc multe specii de menta. Singura care se cultiva este menta piperita. Pentru a-si pastra aroma si substantele nutritive, menta se recolteaza cand e pe jumatate inflorita, iar uscarea se face la intuneric.
Mod de folosire  Ea aromatizeaza dulciurile, indeosebi inghetatele, salatele si iaurturile. Se mai foloseste la bauturi si la prepararea gumei de mestecat. Se prepara si otet cu menta, utilizat la aromarea salatelor de legume.
   Ea este apreciata in sosurile foarte condimentate. Menta aromatizeaza  dovleceii, salata verde sau spanacul.
   Menta condimenteaza preparatele din carne de miel, dar si mancarurile din mazare, fasole si cartofi.
   Combinatia menta-ciocolata se gaseste in numeroase creme pentru prajituri.
   Ceaiul de menta se consuma in zilele cu temperaturi foarte mari. Nu se infuzeaza prea mult pentru ca devine amar. Frunzele de menta se congeleaza sau se usuca.
   Ele sunt un decor de efect pentru orice preparat.
Indicatii  Sub forma de infuzie, menta stimuleaza digestia si reduce balonarile. Este utila in tulburarile digestive, hepatobiliare, in cazul calculilor biliari sau  a bolilor pancreasului.
   Menta este un bun antidiareic, datorita continutului de mentol. Ea intra in componenta multor ceaiuri: gastric, hepatic, contra colicilor, contra diareei.
   Infuzia  din frunze ( 1 lingura de frunze si o cana apa clocotita) se bea in caz de greata, dischinezii biliare, spasme. Se consuma 1-2 cani pe zi.
   In migrene, se recomanda cataplasme cu infuzie rece de menta, aplicata pe frunte.
   Consumata seara sub forma de ceai, menta trateaza anxietatea.
Contraindicatii  Menta trebuie evitata sau folosita cu precautie in cazul copiilor mici, in timpul sarcinii si in cazul persoanelor cu hipertensiune, cu ulcer sau gastrita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu