Salvia

Aspect  De la salvie se utilizeaza frunzele proaspete sau uscate. Ele sunt ovale sau cu varful ca o lance, de verde inchis, acoperite cu perisori. Aroma salviei are accente de lamaie si eucalipt. Gustul este puternic si usor amarui.
Mod de folosire  Ea este inrudita cu menta si des folosita in bucatarie si in medicina naturista.
   Salvia aromatizeaza omletele, sosul de rosii, supele, pastele, mancarurile de cartofi si vinete. Mancarurile grase: friptura de gasca, oaie, porc sau vanat condimentate cu salvie sunt frecvente in Spania, Grecia si Italia.
   Peste friptura se presara frunze proaspete taiate si se acopera cu folie de aluminiu.
   Orice pizza scoasa din cuptor se presara cu salvie uscata. Frunzele uscate si macinate se adauga in aluatul de biscuiti si cozonac.
   Salvia se foloseste proaspata sau uscata. Frunzele proaspete se pastreaza invelite in prosop de hartie de bucatarie, apoi introduse in punga inchisa ermetic, la frigider. Se pot pastra si in congelator.
   Ea se adauga in mancare,  cand e aproape gata. Salvia nu se combina cu alte condimente pentru ca le altereaza gustul.
Indicatii  In vechime, salvia era considerata o planta sacra, fiindca are efecte benefice asupra creierului, a nervilor. Ea imbunatateste memoria si puterea de concentrare.
   Studiile recente releva ca salvia are efect antioxidanta asupra hormonilor care mentin tineretea organismului.
   De fapt, ea este considerata planta "tineretii fara batranete". Infuzia de salvie se prepara dintr-o lingurita de planta uscata si 250 ml apa clocotita. Consumata regulat, 1 cana de infuzie pe zi, fortifica organismul. previne infarctul, dar aduce si relaxare.
    Pe canicula, o ceasca de ceai de salvie este foarte potrivita, deoarece da senzatia de racoare.
Contraindicatii  Nu se recomanda persoanelor care sufera de epilepsie, diabeticilor si femeilor care alapteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu