Tarhon

Tarhonul este originar din Mongolia si Siberia. In secolul XVI a patruns in Europa si America de nord. El creste spontan in tarile din Europa. Astazi, se cultiva in Europa, Asia si SUA.
Denumiri: "dracon", "tarcon". "tancum","iarba dragonului".
Aspect   La noi se cultiva in sud-vestul si nord-vestul tarii. Frunzele sunt ascutite si lunguiete, de un verde inchis, cu o suprafata lucioasa. Ele sunt foarte aromate datorita uleiurilor eterice. Gustul tarhonului central-european este aromat, dulceag. Tarhonul rusesc are gust amarui. El se recolteaza inainte de inflorire, pentru a fi folosit drept condiment.
   Ca planta cultivata se cunoaste de mult. Spre deosebire de tarhonul care creste spontan, tarhonul de cultura are miros si gust mai puternic si mai placut.
Mod de folosire  Tarhonul este un condiment rar folosit in bucatarie. El se foloseste proaspat, deoarece uscat are o aroma slaba. Tarhonul poate fi conservat cu succes in otet. Intr-o sticla se introduc frunze proaspete si o lingurita de sare. Se toarna 1 l otet de mere sau otet de vin si se lasa o saptamana la lumina.
   In bucataria nemteasca si frantuzeasca, tarhonul proaspat se adauga in sosul de smantana, in maioneza,  in sosul de ciuperci si in salate.
   Acesta condimenteaza preparatele din peste si fructe de mare, dar se foloseste si la muratul legumelor. Tarhonul aromatizeaza otetul si uleiul pentru salate, dar si muraturile.
   La noi, se aduga in ciorba si iahnia de fasole, in mancarea de spanac, in preparatele din carne de miel si in salatele de legume cu oua. Frunzele de tarhon se folosesc in salatele cu branza si lapte acru.
   In mancare, tarhonul se presara cand aceasta e aproape gata, pentru a-si pastra aroma. Sunt suficiente cateva fire, deoarece, folosit in exces ,amareste mancarea.
   El inlocuieste sarea, piperul si otetul. De aceea, este recomandat persoanelor care trebuie sa evite aceste condimente.
Indicatii  Tarhonul regenereaza ficatul si reduce nivelul colesterolului.
   El regleaza si stimuleaza functia gastrica, fiind recomandat persoanelor cu probleme digestive.
   Tarhonul este bogat in vitaminele A, C si iod.
   Cateva frunze mestecate dimineata, pe stomacul gol, protejeaza dintii impotriva cariilor si intaresc gingiile.
   Frunzele inghitite stimuleaza pofta de mancare.
   Tarhonul este o planta-minune in cazul balonarii, constipatiei . In aceste cazuri, se foloseste sub forma de infuzie. O lingurita de planta uscata se adauga intr-o cana de apa clocotita,se acopera, se lasa 10 minute si se strecoara. Aceasta infuzie este recomandata si in cazul bolilor de ficat.
Contraindicatii  Nu se consuma de femeile insarcinate sau de cele care alapteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu