Coriandrul

Coriandrul este originar din Asia si Grecia. Se cultiva si la noi, in special in nordul Moldovei.
Aspect  Fructele sunt rotunde, putin ascutite la capat si goale pe dinauntru. Ele sunt de culoare galben-rosiatica, dar si verzi.
   Gustul fructelor coapte este dulce-amarui. Fructele verzi au un miros respingator. Astazi, se cultiva in tarile mediteraneene
   Frunzele proaspete de coriandru numite in America Latina si in SUA "cilantro" sunt si ele condiment.
   In Europa de nord, frunzele sunt numite "patrunjel italienesc"sau "chinezesc" datorita formei frunzelor.
   La sfarsitul lui august, plantele se cosesc, se leaga in snopi si se usuca agatate, cu fructele in jos.
Mod de folosire  Fructele uscate sunt folosite intregi sau macinate. Coriandrul aromatizeaza muraturile, carnatii si salamurile. Este foarte potrivit pentru sosurile de rosii, mancarurile cu varza sau fripturi.
   In bucataria arabeasca, coriandrul in combinatie cu sucul de portocala, este folosit la marinarea carnii de miel.
   El este un ingredient de baza pentru prepararea pudrei de curry.
Indicatii  Coriandrul calmeaza durerile abdominale,  reduce balonarile si combate greturile provocate de raul de masina.
   El intra in compozitia ceaiurilor gastric, tonic si impotriva colicilor la copii. Fructele mestecate in gura inlatura mirosul din respiratie pentru aceia care au consumat usturoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu