Iarba de lamaie

Denumiri :"iarba lamaioasa", "verbina de India", "lemon grass","lamaita", "iarba Luizei".
Iarba de lamaie e originara din Asia de sud-est, dar acum se intalneste  in Africa, Europa de sud, Africa de nord, SUA.
Aspect  Ea este o planta din familia graului si a secarei. Are frunze lungi si ascutite si creste in tufe dese. Tulpina groasa se termina cu un bulb. Tulpinile tinere seamana cu ceapa verde. Planta este verde pal cu portiuni maronii. Cand e cald, ea degaja un miros puternic de lamaie.
   La gust seamana cu lamaia si ghimbirul.
Mod de folosire Iarba de lamaie se gaseste proaspata, uscata, pudra sau congelata.
   La gatit se foloseste partea alba a tulpinii, taiata in felii fine. Feliile de tulpina uscate se tin in apa, doua ore, inainte de utilizare.
   Iarba de lamaie condimenteaza mancarurile de peste, de carne de pui si de fructe de mare.Este foarte des folosita in bucataria vietnameza si thailandeza. Tulpinile se utilizeaza la muraturi si marinate, dar si la ceaiuri.
    Cand este cumparata iarba de lamaie, trebuie ca partea inferioara a tulpinii sa fie alba, iar partea superioara sa fie verde crud.
   In frigider, in punga de hartie, ea se pastreaza doua saptamani.
Indicatii  Unul din componentele acestei plante, citralul, ajuta la prevenirea inmultirii celulelor canceroase hepatice. Se pare ca ceaiul de lemon grass ar preveni cancerul de piele sau cancerul de san.
   Pentru ceai, se fierb, la foc incet, tulpina taiata in bucati mici si frunze. Se da deoparte ceaiul si se lasa o ora, acoperit. Se inlatura planta si se adauga miere. Acest ceai combate febra si tusea, dar este recomandat si  persoanelor care sufera de anxietate, stres sau insomnie. In Brazilia, ceaiul de iarba de lamaie este folosit de secole, in loculsedativelor usoare.
   Din iarba de lamaie se prepara un ulei care combate oboseala si calmeaza sistemul nervos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu