Iarba de lamaie

Denumiri :"iarba lamaioasa", "verbina de India", "lemon grass".
Iarba de lamaie e originara din Asia de sud-est, dar acum se intalneste si in Africa.
Aspect  Ea este o planta din familia graului si a secarei. Are frunze lungi si ascutite si creste in tufe dese. Tulpina groasa se termina cu un bulb. Tulpinile tinere seamana cu ceapa verde. Planta este verde pal cu portiuni maronii.
   La gust seamana cu lamaia si ghimbirul.
Mod de folosire Iarba de lamaie se gaseste proaspata, uscata sau pudra.
   La gatit se foloseste partea alba a tulpinii, taiata in felii fine. Feliile de tulpina uscate se tin in apa, doua ore, inainte de utilizare.
   Iarba de lamaie condimenteaza mancarurile de peste si de fructe de mare.Este foarte des folosita in bucataria vietnameza si thailandeza. Tulpinile se utilizeaza la muraturi si marinate, dar si la ceaiuri.
   Pentru ceai, se fierb, la foc incet, tulpina taiata in bucati mici si frunze. Se da deoparte ceaiul si se lasa o ora, acoperit. Se inlatura planta si se adauga miere. Acest ceai combate febra si tusea, calmeaza crampele la stomac.
   Din iarba de lamaie se prepara un ulei care combate oboseala si calmeaza sistemul nervos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu