Boabe de ienupar


Denumire  "boabe de brad", bradisor", "ghimbar".
   Ienuparul creste in Europa, in nordul Asiei si in America de nord. La noi, creste in zona submontana si montana, in locuri bine insorite.
Aspect  Fructele se recolteaza toamna tarziu pana in primavara. Ele sunt cat un bob de mazare, de culoare alba.
   Boabele se folosesc proaspete si uscate. Boabele uscate sunt negre si incretite.Ele pot inlocui boabele de piper roz. Ele au un gust dulceag si un miros de de rasina, deoareca ienuparul este un conifer.
Mod de folosire  Fructele proaspete se folosesc la obtinerea tuicii, vinului si lichiorului. Din ele se prepara ginul. Ele sunt un condiment ce se adauga la afumarea carnii sau in sosurile marinate pentru vanat.
   In Germania si Austria, boabele de ienupar se adauga la varza murata.
   In arta culinara, boabele de ienupar merg foarte bine cu coriandru sau ienibahar.
Indicatii  Ele contin ulei volatil, zahar, grasimi, calciu si potasiu.
   Infuzia din fructe este recomandata in tratarea racelilor, acneei, diareei si a varsaturilor. Pentru o cana de ceai, se zdrobesc 6-7 boabe peste care se toarna apa clocotita. Se lasa la infuzat 20 de  minute. Se bea in 3-4 reprize pe parcursul zilei.
   Mancate crude, boabele stimuleaza pofta de mancare si ajuta in cazurile de anemie.
Contraindicatii  Nu se administreaza in sarcina si alaptare si nu se recomanda persoanelor cu afectiuni renale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu