Ciorba de untisor

INGREDIENTE  500g untisor, 2 cartofi, 1 morcov, 2 cepe, 250ml suc de rosii, 2 linguri orez, 3 linguri ulei, leustean si marar.
PREPARARE  Se calesc morcovii rasi. Intr-o oala, se pun la fiert in 3l de apa ceapa tocata, morcovii, cartofii cubulete. Cand sunt pe jumatate fierte legumele, se adauga untisorul curatat si spalat in 2-3 ape.
   Dupa 10 minute, se toarna sucul de rosii, se presara leusteanul si mararul tocate, orezul si sarea. Se mai lasa sa fiarba 10-15 minute. Este o ciorba plina de vitamine.
  Truc  Sucul de rosii se poate inlocui cu bors de casa fiert separat.

Ciuperci pane de post

INGREDIENTE  600g ciuperci, 200g faina, 150ml apa minerala, 1 lingurita praf de copt, sare, piper.
PREPARARE  Ciupercile curatate de picioruse se spala foarte bine si se scurg. Din faina, apa si praf de copt se face o pasta nici moale, nici  tare. Se presara sare si piper si se amsteca.
   Se trec ciupercile prin aluat si se prajesc pe ambele parti, in ulei incins.
   Se servesc calde cu o salata de cruditati.

Chiftelute din legume

INGREDIENTE  4 cartofi, 2 morcovi, 1 ceapa, 2-3 catei, marar si patrunjel, sare si piper.
PREPARARE  Morcovii si usturoiul se dau pe razatoarea mica, iar cartofii se rad pe razatoarea mare.Ceapa se toaca marunt, la fel si verdeata. Se amesteca legumele si se adauga sare, piper,cimbru.oregano.
   Se modeleaza chiftelute mai mari, se dau prin faina amestecata cu pesmet si se prajesc.
   Truc  Pentru o compozitie mai consistenta, se amesteca legumele cu 1-2 felii de paine maruntita.

Imitatie de icre

INGREDIENTE  1 ceasca  gris, 3 cesti apa, 1 ceasca ulei, 2 cepe, zeama unei lamai, jumatate lingurita boia.
PREPARARE  Se fierbe apa. Cand da in clocote, se adauga grisul in ploaie, apoi se amesteca cu boia. Se da focul mic si se amesteca in continuu pana cand grisul se ingroasa. Compozitia se raceste. Se adauga putin cate putin uleiul frecand pana se incorporeaza. La sfarsit, se amesteca cu ceapa tocata, sare, piper si zeama de lamaie. Se decoreaza cu masline.
   Truc  Se poate inlocui apa cu suc de rosii si, in felul acesta, se elimina boiaua.

Ardei umpluti

INGREDIENTE  Pentru umplutura  10 ardei, 3 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 telina mica, 3 cepe mari, 5 rosii, 1 ceasca orez, 15 masline, 200g ciuperci, 1 legatura marar, 1 legatura patrunjel, 3 linguri ulei, sare, piper.
Pentru sos  2 cepe, 2 rosii, 1 lingura pasta tomate, 1 lingurita zahar, 4 catei usturoi (optional), cimbru.
PREPARARE  Se curata legumele. Morcovii, patrunjelul si telina se dau pe razatoarea mare. Cepele si ciupercile se toaca marunt. Ardeii se oparesc 2 minute in apa clocotita. Rosiile se decojesc si se taie cubulete. In uleiul incins se calesc cepele cateva minute, apoi se adauga morcovii, patrunjelul si telina.
   Se adauga orezul spalat si o cana de apa. Cand orezul este pe jumatate fiert, se pun si rosiile. Dupa cateva minute se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca. Intre timp se fierb ciupercile in apa, pana se inmoaie si se scurg.
   Compozitia racita se amesteca cu masline tocate marunt,ciuperci, verdeata tocata, sare, piper. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii.
   Acum se prepara sosul. Se calesc cepele tocate 2-3 minute,se adauga rosiile taiate, bulionul, zaharul, cimbrul si se mai fierb putin. Sosul se amesteca cu usturoiul pisat. Se asaza ardeii in cratita si se toarna sosul. Ardeii se fierb la cuptor, acoperiti cu o folie de aluminiu. Cand sunt aproape gata, se scoate folia si se mai lasa sa se rumeneasca putin.
   Ardeii se servesc simplu sau cu smantana ( iaurt ), presarati cu verdeata tocata.
   Truc   Pentru a nu avea gust amar, ardeii se oparesc cateva minute in apa, inainte de a se umple.

Chec fara oua

INGREDIENTE  1 pachet margarina, 1 cana lapte, 500g faina, 1/2 plic praf de copt, 2 linguri cacao, esenta de vanilie, 1 plic zahar vanilat, o mana de stafide.
PREPARARE  Se freaca margarina care a stat la temperatura camerei cu zahar, apoi se toarna laptele. Se omogenizeaza bine si se toarna faina si praful de copt in ploaie. Compozitia trebuie sa fie mai moale. Se iau din ea 7 linguri si se amesteca cu cacao. In restul compozitiei se adauga esenta de vanilie, zaharul vanilat si stafidele. Se pregatesc doua forme mici de chec. Se ung cu ulei si se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna mai intai compozitia alba in tavi, apoi compozita cu cacao. Cu o furculita te joci, amestecand cele doua culori.
   Se dau la cuptor princalzit, la foc moderat, 40 de minute.
   Truc  Stafidele nu se vor lasa la baza aluatului, daca le vom pudra cu faina.

Ciorba cu perisoare

INGREDIENTE  300g carne tocata, 2 morcovi potriviti, 1 radacina patrunjel, 1 telina mica, 2 cepe mari, 4 rosii decojite, 1 ardei gras, 2 linguri cu varf de orez, 2 oua, 2 linguri ulei, 1litru bors.
PREPARARE  Carnea tocata se amesteca cu orez, o ceapa rasa, oua, cimbru, sare, piper. Se framanta bine carnea, iar cu mainile umezite se fac perisoare, care se pun pe o tava de inox, stropita cu apa rece.
   Zarzavaturile curatate si rase se calesc cateva minute in ulei, apoi se toarna 3l de apa si se fierb 10 minute. Se adauga perisoarele, rosiile cuburi si feliile de ardei.Vasul se acopera cu capac si se fierbe ciorba la foc mic.Cand sunt gata perisoarele, se toarna borsul fiert separat. Se mai lasa sa dea in cateva clocote.
   Se serveste fierbinte, presarata cu leustean tocat.
   Truc  Am fiert perisoarele in supa de legume si nu in supa de carne, deoarece ciorba devine prea grasa.

Mancarica de cartofi

INGREDIENTE  1kg cartofi, 3 cepe, 2 morcovi, 1 cutie mica rosii in bulion ( 3 rosii proaspete ), 1 ardei gras, 1 legatura de marar si patrunjel, 3 linguri de ulei, piper, sare, cimbru, rozmarin, 1 foaie dafin.
PREPARARE  Ceapa se toaca marunt, morcovii se dau pe razatoare, iar ardeiul se taie felii. Cartofii se curata de coaja si se taie cuburi mari. Se caleste ceapa pana devine sticloasa, apoi se adauga morcovii.
   Cand s-au inmuiat putin, se pun cartofii si se toarna doua cani de apa.Se fierbe mancarea 30 de minute.
   Se adauga  in mancare rosiile, ardeiul, verdeata, sarea si condimentele si se mai fierb 10 minute.
   Truc  Mancarea devine mai satioasa daca se adauga, odata cu rosiile, 4-5 crenvusti taiati rondele mici.

Ciorba de fasole

INGREDIENTE  300g fasole boabe, 2 morcovi, 2 cepe, 1 radacina de patrunjel, 1 telina mica, 1 ardei gras, 3-4 rosii ( 200g rosii in bulion ), 1 foaie dafin, sare, piper, 2 linguri ulei.
PREPARARE  Se curata fasolea boabe si se pune la fiert. Se schimba apa de doua ori. Intre timp, se curata legumele si se toaca marunt ceapa si ardeiul, iar morcovii, patrunjelul si telina se dau pe razatoare.
   Se incinge uleiul si se caleste, mai intai, ceapa, apoi celelalte legume.
   Cand a fiert pe jumatate fasolea, se adauga legumele calite, ardeiul si rosiile felii, foaia de dafin,sarea, piperul. Mancarea se mai fierbe 20 de minute. Se acreste cu o lingura de otet si se presara leustean proaspat sau uscat.
   Truc  Otetul se poate inlocui cu zeama de lamaie sau cu zeama de la gogosari.

File de Pangasius

INGREDIENTE  1kg file Pangasius, 4 oua, faina, pesmet, zeama de la 2 lamai, sare, piper.
PREPARARE  Fileurile se taie in bucati potrivite. Ele se stropesc cu zeama de lamaie si se presara cu sare si piper. Pestele se da la frigider o ora. Bucatile de fileu se dau prin faina, oua batute si pesmet.Se prajesc.

Friptura de pui

INGREDIENTE  6 pulpe de pui, 2 cepe, 2 morcovi, 3-4 catei usturoi, 60ml vin alb, 2 linguri pasta de tomate, sare, piper, busuioc, oregano, 250g paste fainoase.
PREPARARE  Morcovii se dau prin razatoarea mare, iar cepele se toaca marunt.Intr-o tava unsa cu o lingura de ulei, legumele se intind pentru a forma un strat. Peste acesta se asaza pulpele. Se toarna doua cani de apa si se acopera tava cu folie de aluminiu. Se da la cuptor, la foc potrivit, 30 de minute.
   Se scoate tava, se presara sare, piper, usturoi feliat, busuioc, oregano si se toarna vin. Se da din nou la cuptor, fara folia de aluminiu, pana se rumeneste.
   Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, se clatesc cu apa rece si se scurg. Se scot pe platou  pastele si pulpele rumenite.Sosul ramas de la friptura se amesteca cu pasta de tomate si se mai fierbe putin. Se toarna peste paste.
   Truc  Sosul fripturii devine fin la gust, daca se strecoara inainte de a se amesteca cu pasta de tomate.

Tocana de ficat

INGREDIENTE  1kg ficat de vitel, 5 cepe, 2 morcovi, 1 ardei gras, 3-4 catei de usturoi, 3 rosii, 50ml ulei,sare,piper,dafin.
PREPARARE  Se curata legumele. Ceapa se taie julien, iar morcovii se dau pe razatoarea mare. .Rosiile se curata de coaja si se taie cubulete. Ficatul se curata de pielite si se taie in cuburi.
   Mai intai, se caleste ceapa 5 minute, apoi se adauga morcovii. Dupa 10 minute,se adauga ficatul,apa cat sa il cuprinda, cateva boabe de piper, o foaie de dafin. Cand ficatul e aproape gata, se pun rosiile, usturoiul pisat (optional ) si ardeiul felii. Se serveste cu patrunjel tocat.

Strudel cu mere

INGREDIENTE  Pentru foi  1 pachet margarina, 6 linguri smantana, 1 lingurita drojdie uscata, 1 cescuta de lapte caldut.
Pentru umplutura  1,5 kg mere, 1/2 cana zahar, scortisoara.
PREPARARE  Se framanta un aluat potrivit de mare si se lasa jumatate de ora la temperatura camerei. Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider. Dupa 2-3 ore se scoate aluatul si se intind 3 foi subtiri. Foile se umplu cu mere rase amestecate cu zahar si scortisoara si se ruleaza. Rulourile se aseaza in tava unsa cu ulei. Se dau la cuptor incalzit in prealabil, la foc potrivit pana se rumenesc. Se taie in bucati si se presara zahar pudra.

Cartofi natur

INGREDIENTE  500g cartofi, patrunjel, maghiran, oregano, 3 linguri unt.
PREPARARE  Se fierb cartofii curatati de coaja si taiati cuburi in apa in care se presara maghiran si oregano. Se scurg si se amesteca fierbinti cu unt. Deasupra se presara patrunjel tocat.

Contact

Contactati-ma la adresa:   blogareasa@gmail.com

Aici aveti codul pentru postarea banner-ului meu:
<a href="http://bunatatile-casei.blogspot.com/" target="_blank"><img src="http://i.imgur.com/vhAx1.jpg" alt='Create your own banner at mybannermaker.com!' border=0 /></a><br /><a href="http://www.mybannermaker.com/">Make your own banner at MyBannerMaker.com!</a>