Ghiveci din legume pentru iarna


 INGREDIENTE  5 kg rosii, 500 g morcovi, 500 g radacina de patrunjel, 3-4 teline potrivite, 1 kg ceapa,7 vinete, 10 ardei capia sau 10 gogosari, 1 kg fasole verde, 1 conopida, 2 dovlecei, 10 catei usturoi, 4 linguri zahar, sare grunjoasa dupa gust, 500 ml ulei.
 MOD DE PREPARARE  Rosiile se dau prin separatorul de rosii anexat masinii de tocat sau prin blender pentru a obtine suc. Vinetele se curata de coaja partial, lasand fasii de coaja pe acestea, ca niste zebre.
   Vinetele taiate cuburi se sareaza si se lasa o ora. Apoi, se spala sub jet de apa rece, pentru a indeparta complet zeama amara si se scurg, presandu-le cu mainile.
   Fasolea verde se taie bucati, iar conopida curatata se desface in buchetele. Dovleceii si ardeii se taie cuburi,  iar ceapa se toaca marunt. Radacinoasele se dau pe razatoarea mare,
   Sucul de rosii se toarna intr-un vas si se pune pe foc. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga ceapa si ardeii care se fierb 30 de minute. Dupa aceea, se adauga restul de legume si uleiul. Cand uleiul se ridica deasupra, se mai adauga sarea dupa gust, boabele de piper si feliutele de usturoi si se mai fierb impreuna, 10 minute.
   Ghiveciul se toarna fierbinte in borcane care se infileteaza foarte bine. Borcanele se asaza intr-o tava cu 2-3 straturi de hartie, in care se toarna apa calda. Ele se acopera cu prosoape umede si stoarse.
   Tava se da la cuptor rece, care se potriveste la temperatura de 180 grade C. Sterilizarea dureaza 3 ore.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu