Sarmalute cu carne in foi de vita

 

INGREDIENTE  1 kg carne tocata amestec(carne tocata de pui), 5 cepe potrivite, doi pumni de orez, pasta de tomate, 3-4 linguri pasta de ardei(optional), 150 g unt, 3 lamai, bors sau zeama de lamaie, cimbru, menta uscata(proaspata), boabe de piper, frunze de vita de vie.
 MOD DE PREPARARE  Daca se folosesc frunze de vita in saramura, ele se spala si se lasa in apa rece, timp de 12 ore. Daca frunzele sunt proaspete, se oparesc in apa clocotita, 10 minute. Cand se racesc, li se indeparteaza coditele.
    Orezul spalat se lasa in apa fierbinte, 15 minute, apoi se scurge.
    Ceapa tocata marunt se caleste pana devine transparenta. Se adauga orezul si 2 linguri de pasta de tomate. Dupa 6-7 minute, se ia cratita de pe foc. Dupa ce s-a racit compozitia, se adauga carnea, patrunjelul tocat, menta, sarea si piperul. Compozitia se amesteca bine si se framanta cu 4-5 linguri de apa rece, pentru ca sarmalutele sa devina pufoase.
    Pe un tocator se asaza o frunza de vita. In partea de la codita, se asaza o lingurita din umplutura, se ruleaza o data, se aduc marginile peste umplutura si se ruleaza pana la sfarsit.
    Intr-un vas de fonta, se asaza cateva frunze de vita intregi. Eu prefer sa fac un mic grilaj din morcovi, pe fundul vasului. Acest lucru impiedica sarmalutele sa se lipeasca si le da un gust bun.
    Sarmalutele se asaza in straturi, printre care se presara boabe de piper, putin cimbru, o lingura de pasta de tomate si o lingura de pasta de ardei. Pe fiecare rand si deasupra sarmalutelor se asaza cate 2 felii de lamaie si bucatele de unt.
    In vas se toarna apa calda pana se acopera sarmalele, se acopera cu un capac si se fierb, la foc mic, 2 ore. Dupa acest interval, se indeparteaza capacul si se mai fierb sarmalutele o ora. 
    Astfel pregatite, in vasul de fonta, sarmalutele seamana la gust, ca si cum ar fi stat la cuptor.
    Dupa ultima ora, se toarna bors sau zeama de lamaie si se mai fierbe totul 10 minute.
    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu