Cvas - bautura racoritoare


INGREDIENTE  400g paine neagra, o bucatica de drojdie cat o nuca, 12 linguri de zahar, 5 lingurite cu varf de stafide, 4 l apa.
MOD DE PREPARARE  Painea taiata cubulete se asaza intr-o tava cu hartie de copt si se da la cuptor pana se intareste si se rumeneste usor. Eu am lasat-o mai mult, s-a cam ars, iar cvasul a avut o culoare maronie. Intr-un borcan se asaza painea racita si se toarna 2 l de apa clocotita. Acoperit cu un prosop, se lasa in bucatarie o ora, pana se raceste. Deasupra unui alt borcan, se asaza o strecuratoare acoperita cu trei randuri de tifon si se stecoara lichidul, iar painea se stoarce usor si se asaza, din nou, in borcanul in care a stat. Se toarna 2 l de apa clocotita si se mai lasa pana se raceste lichidul, cam o ora.
   Se foloseste strecuratoarea cu tifon si se strecoara lichidul peste acela existent in borcan. Acum se stoarce si painea.
   Drojdia se dizolva in cateva linguri de lichid. In cvas se adauga drojdia, zaharul si stafidele si se amesteca bine. Borcanul se acopera cu un prosop si se lasa in bucatarie 8 ore.
   Cvasul se toarna in sticle de plastic cu tot cu stafide si se acopera ,de forma, cu dopuri. Ele nu se fixeaza, deoarece bautura se aciduleaza. In acest caz, cand se deschide sticla, va produce zgomot.
   Sticlele se tin la frigider doua zile , apoi se serveste cvasul. Acesta este o bautura racoritoare, slab alcoolizata si acidulata, foarte potrivita in zilele calduroase de vara.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu