Chimion

Aspect   Aceasta planta este originara din Asia si creste in zone cu temperaturi calde. Chimionul seamana cu chimenul cu care se confunda adeseori. Fructele, gresit numite seminte,  au o forma alungita, crestate pe lungime, de culoare galben-maronie. Ele sunt mai iuti, mai deschise la culoare si mai mari decat fructele de chimen.
   Chimionul este utilizat in Orientul Mijlociu, India, China, Mexic.
   Chimionul face parte din aceeasi familie cu feniculul. Semintele lui seamana cu ale fenicului.
   Aroma este foarte puternica, putin iute si putin amaruie, care se accentueaza daca se prajesc semintele. La noi, chimionul este printre putinele plante aromate care cresc spontan. Ele sunt mai mici decat cele cultivate si se scutura pe masura ce se coc.
Mod de folosire  De la chimion se folosesc fructele intregi sau macinate. Pulberea de chimion este de culoare verzui-cafenie. Daca semintele intregi sunt tinute intr-o cutie inchisa ermetic, la loc racoros, se pastreaza bine cel putin un an. Sub forma de praf, chimionul isi pierde rapid aroma.
   Este un ingredient principal pentru prepararea cuscusului. El este condiment pentru carne.
   Cu chimion se condimenteaza mancarurile care produc balonare : preparate cu varza rosie, varza acra si chiar paine.
   El se adauga in supe, salate si aluatul de paine.
Indicatii  Chimionul este utilizat in ceaiuri, cu scopul de a stimula secretia gastrica si biliara.
   Aceasta planta stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza. De aceea, se consuma lapte caldut cu o lingurita de chimion macinat si putin zahar.
Contraindicatii  Este contraindicat femeilor insarcinate si copiilor mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu