Scortisoara

Denumiri: ”lemn dulce”.
   Este originara din India. Se cultiva in India, Bangladesh, China, Indonezia. In antichitate, era mai valoroasa decat aurul.Scortisoara este coaja roscat-cenusie a unui arbore exotic, vesnic verde.
   Plantarea nu este usoara. Arborele este cultivat doi ani, apoi se taie. In anul urmator, apar lastarii. Ei sunt curatati  de scoarta subtire, dupa sezonul ploios, cand este moale. Coaja se rasuceste formand un baton si se lasa sa se usuce. Scoarta se recolteaza continuu, deoarece, dupa taiere, o alta coaja creste.
   Cele mai cunoscute 2 tipuri de scortisoara sunt: Ceylon care provine din Sri Lanka si Saigon, originara din Vietnam.
   Scortisoara adevarata, Ceylon are  un gust mai fin si culoarea maro deschis.
   Gustul scortisoarei Saigon este mai intens. Aceasta contine cel mai ridicat continut de ulei dintre toate tipurile de scortisoara.
   Scortisoara, care se comercializeaza, provine din China si Indonezia. Scortisoara indoneziana este maro inchis.
Mod de folosire  Se gaseste sub forma de batoane, bucatele sau macinata. Scortisoara este foarte buna in prepararea compoturilor, budincilor,a placintei cu mere,a bomboanelor si lichiorurilor.
   Ea se adauga in ultimul moment in preparatele culinare, pentru a-si pastra parfumul intens.
Indicatii  Ea regleaza nivelul zaharului in sange, dar scade si colesterolul. Se ia jumatate de lingurita in fiecare zi.
   Ea se adauga in orice fel de ceai, deoarece creeaza senzatia de caldura in tot corpul.
   Crampele musculare, indigestia si durerile articulare sunt tratate cu scortisoara.
   Amestecul de scortisoara si miere este folosit de secole in medicina orientala. Se amesteca o lingura de miere calduta cu un praf de scortisoara. Se consuma o data pe zi, timp de trei zile. Astfel, se vindeca raceala, tusea sau gripa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu