Oregano

Denumire  "iarba neagra"," maiorana salbatica","maghiran salbatic", "sovarv", "busuioc de padure", "busuiocul feciorilor","palaria cucului".
   Creste in zonele de deal si de munte. Face parte din familia mentei. Oregano se poate planta si in ghivece.
Aspect  Frunzele sunt ovale si acoperite cu perisori fini. In varf, se afla buchete de flori rosiatice, roz- albe sau liliachii, sub forma de spic.  Aroma frunzelor este picant-amaruie. Tulpinile suntverzi-rosiatice, acoperite cu perisori. Cand oregano este uscat, el are o aroma mai puternica decat in stare proaspata.
Mod de folosire  Oregano  este foarte des folosit in bucataria mediteraneeana. In bucataria italiana, el da o aroma deosebita pastelor, aluatului pentru paine si pizza. In bucataria greceasca, orice salata este condimentata cu oregano. Frunzele se pun la macerat in sosul de vinegreta cel putin o jumatate de ora.
   Oregano se foloseste proaspat sau uscat, in mancaruri cu carne sau cu legume.
   Amestecat cu unt topit si suc de lamaie se toarna in preparatele de peste si pui.
   Pentru marinarea carnii, se prepara un sos excelent cu oregano. Intr-un blender se pun cantitati egale de patrunjel si oregano si se adauga ulei de masline. Cu acest sos se unge carnea de pui sau peste, inainte de a le frige pe gratar.
   In sosurile pentru paste sau pizza, se adauga oregano la sfarsit, pentru a-si pastra o puternica aroma.
   Oregano se fierbe odata cu mancarea. Frunzele se mai pot congela.
   El se combina excelent cu masline, capere, busuioc, cimbru, maghiran.
   Un fir de oregano in sticla de ulei sau otet da o aroma deosebita acestora.
Indicatii  Preparatele cu oregano sunt mai usor digerabile.
   Oregano contine de doua ori mai multi antioxidanti decat afinele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu