Susanul alb

Planta se cultiva in Egiptul antic si in Babilon de sute de ani. In zilele noastre, creste in India si China.
Aspect  Culoarea susanului variaza de la alb-galbui la cafeniu si negru. Fructul este o capsula in care se gasesc 60-70 de seminte turtite.
   Semintele acestei plante tropicale sunt mici, plate si ovale. Recoltarea e greoaie din cauza capsulelor care se coc treptat treptat, de la varf la baza si plesnesc, imprastiind semintele. Ele se usuca. Daca se decojesc, miezul este crem.
   Semintele de susan prajite au o aroma puternica de nuca.
Mod de folosire  Susanul este printre primele condimente folosite de oameni.
   Femeile din imperiul babilonian foloseau un amestec de miere si susan pentru a-si mentine tineretea si frumusetea. Soldatii mancau amestecul pentru energie, forta si rezistenta.
   El parfumeaza orice preparat de la aperitive la desert. Susanul e folosit la soteuri, salate, snitele si aluaturi. Semintele gustoase si crocante se folosesc in produsele de panificatie. Florile prin distilare se folosesc la prepararea parfumurilor.
   Susanul alb amestecat cu susanul negru dau un aspect, dar si un gust deosebit
   Din semintele presate se face uleiul de susan, folosit la fabricarea margarinei si in industria conservelor
   Cele mai cunoscute preparate cu susan sunt pasta tahini si humusul.
   Din semintele de susan amestecate cu miere se obtine o halva de calitate superioara.
Indicatii  La inceput, in China si India, susanul era folosit ca medicament sub forma de pasta impotriva intepaturilor de insecte si a arsurilor.
   Se consuma susan pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa. Zincul pe care il contine da elasticitate pielii si reface tesuturile deteriorate. Susanul alb contine magneziu si leticina si ajuta batrani cu probleme de memorie.
   Susanul alb trateaza lipsa de calciu, iar cel rosu, lipsa de fier.
   La persoanele care consuma seminte de susan negru apar mai tarziu semnele imbatranirii. Astfel, previn aparitia ridurilor, iar firele albe intarzie sa apara.
   Semintele de susan contin fibre care au efect de scadere a colesterolului si de protejare a ficatului. Se consuma zilnic doua linguri de seminte.  Ele dau o valoare energetica mare si stimuleaza virilitatea. Susanul este folosit si pentru marirea lactatiei tinerelor mame.
   Susanul contine vitamina E, cunoscuta pentru efectele asupra ochilor, pielii si parului. Compusii pe care ii contine ( "lignanii") ajuta la scaderea riscului aparitiei cancerului de san si de colon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu