Anasonul stelat

Denumiri: "anason chinezesc", "anason indian", "stea cu 100 de miresme".
  Este originar din sudul Chinei si nord-estul Vietnamului.
Aspect  Anasonul stelat este un arbore de dimensiuni mici pana la medii. Fructul se culege inainte de coacere.
   Fructul este sub forma de stea, cu 5 pana la 10 varfuri ( de obicei, are 8 varfuri ). Acestea sunt pastaile care contin semintele. Coaja este groasa, de culoare ruginie. Aroma anasonului stelat este continuta de seminte si de coaja stelei de anason. Aceasta  se poate macina inainte de a fi folosita.
   Semintele sunt de marimea unui bob de mazare.
   Deoarece nu seamana si nu este inrudit cu anasonul, anasonul stelat are acelasi nume cu acesta, pentru ca au mirosuri asemanatoare.
   Gustul dulce-picant se aseamana cu a anasonului, dar e mai puternic.
Mod de folosire  Anasonul stelat este folosit in bucatariile din China, Vietnam, India, Thailanda.
   In Thailanda, condimenteaza tocanitele, iar in Vietnam, supele de vita. In China este cel mai des folosit.
   In Europa de nord, aromatizeaza dulciurile si bauturile de Craciun.
   La noi, se foloseste rar. In unele retete vechi de mititei, este mentionat anasonul stelat, pe linga alte condimente.
   O singura stea se poate adauga in cafea sau ceai fierbinte.
   El da un gust deosebit pilafului, piureului de cartofi, supelor si cremelor de legume, lichiorului sau vinului fiert. Trebuie folosit foarte putin anason, deoarece este foarte parfumat.
   Acesta merge bine cu pestele, ouale, carnea de pui, de rata sau de porc.
   Anasonul stelat se poate asocia, in preparate, cu scortisoara, cuisoarele si ghimbirul.
   Anasonul chinezesc nu trebuie confundat cu cel japonez, care e toxic, cand e ingerat.
   Stelele de anason se pastreaza intregi. In mancare se adauga ca atare sau se macina, cand le folosim.
   Tinute acoperit si ferite de lumina si umezeala, ele se pot pastra un an.
Indicatii  Anasonul stelat este folosit in tulburarile digestive, impotriva gripei, virozelor si chiar a cancerului. Populatiile din sud-estul Asiei, care folosesc combinatia anason stelat, turmeric si coriandru, au o rata a cancerului gastro- intestinal si pulmonar mai redusa, datorita antuoxidantilor continuti.
   El este recomandat mamelor care alapteaza, pentru ca ajuta la cresterea cantitatii de lapte, dar dupa sfatul medicului.
   Semintele se pot mesteca, pentru improspatarea respiratiei.
   Ceaiul de anason stelat, consumat imediat, dupa masa, imbunatateste digestia.
Contraidicatii  Nu este recomandat persoanelor care au gastrite, ulcer si enterocolite.
   In doze mari, ceaiul de asason stelat provoaca intoxicatii, varsaturi si convulsii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu