Capere

Caperele sunt originare din zona mediteraneeana.
Aspect Planta erbacee are tulpini multe, in forma de liane lungi si dese. Florile sunt mari, albe-galbuisau roz pal. Bobocii  inca verzi ai plantei se recolteaza in dimineata imediat urmatoare infloririi. Ei se spala si se usuca la soare, inainte de a se conserva cu sare, otet, saramura sau ulei. Se conserva imediat, dupa recoltare, pentru ca isi pierd aroma. Caperele infloresc din mai pana in octombrie.
    Bobocii mici sunt mai apreciati decat cei mari. Aroma e picanta si usor acrisoara.
Mod de folosire  Caperele se gasesc sub forma murata in otet, ulei,  saramura sau vin. Astfel, isi mentin gustul neschimbat. Inainte de a se folosi in mancare, se spala pentru ca sunt sarate.
   In bucataria noastra, caperele sunt folosite rar.
   Ele nu se pun intregi in mancare, ci taiate sau zdrobite pentru a se imprastia aroma mai usor. Cel mai mult se folosesc in salatele de legume si preparatele din peste. Caperele condimenteaza carnea de vaca si miel si  maioneza
   In Martini se obisnueste sa se puna in pahar, in locul unei masline, o capera.
   In Italia si Spania, caperele sunt garnitura la pizza si la spaghete. Rosiile si vinetele merg foarte bine cu cu capere. In sosul tartar si remoulade, ele sunt un condiment foarte apreciat.
   Ele se adauga in sosuri cat mai tarziu, pentru ca la temperaturi ridicate isi pierd aroma.
Indicatii  Caperele sunt bogate in vitamina C, minerale si fibre, dar sarace in calorii.
   100g de capere au 23 de calorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu