Marar

Mararul este originar din regiunile mediteraneene si est-europene.
Aspect  Frunzele si semintele sunt folosite ca si condiment. Frunzele sunt de culoare verde inchis, rare pe crengute. Semintele de marar sunt, de fapt, fructele uscate al acestuia. Ele sunt ovale, de culoare maro-deschisa.
   Semintele au un gust amarui si miros dulceag. Semintele de calitate au o aroma placuta, putin piperata cand sunt stranse intre degete.
   Frunzele au o aroma mai dulce decat fructele uscate.
   Mararul proaspat se pastreaza in frigider, in prosop de hartie umezit.
Mod de folosire  Frunzele de marar aromatizeaza preparatele din peste, pui sau legume. Ele dau gust supelor si sosurilor. Ele se adauga in mancare la sfarsit.
   Tulpinile si semintele de marar se folosesc la muraturi si in marinatele pentru legume.
   Semintele sunt intrebuintate pentru aromatizarea painii, otetului si a vermutului.
   Frunzele de marar se pot folosi proaspete, uscate sau conservate in otet. Mararul proaspat e mult mai aromat decat acela uscat.
   Mararul este un condiment si un conservant excelent. Adaugat in ciorbe si mancaruri, el le mentine proaspete, pentru ca uleiul volatil continut impiedica fermentatia cel putin 24 de ore.
   In zilele calduroase, frunzele de marar tocate fin si amestecate cu iaurt devin un sos delicios si racoritor.
Indicatii  Mararul verde ne fereste de balonare, indigestie si colite. Persoanele care au aceste probleme trebuie sa consume mancaruri cu mult marar sau sa manance salate de marar cu ulei de masline, suc de lamaie si rosii.
   Mestecarea catorva tulpini de marar combate durerile de cap si astenia nervoasa.
   Frunzele proaspete de marar se mesteca zilnic de femeile care au nascut de curand, deoarece stimuleaza secretia lactica.
   Frunzele si semintele contin vitaminele A si C, fier,calciu, saruri minerale.
   Fiind bogat in fibre, el ajuta la reducerea colesterolului din sange.
   Datorita continutului ridicat de potasiu, mararul previne infarctul sau atacul de cord.
   Semintele de marar mestecate improspateaza respiratia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu