Busuiocul este originar din Iran, India,zonele tropicale din Asia. El se poate cultiva si in ghivece.
Aspect Frunzele sunt lucioase si alungite,de obicei verzi sau rosii-vinetii. Mirosul lui e placut, asemanator cuisoarelor, iar gustul e dulce-piperat. Busuiocul cultivat este cunoscut ca "busuioc de gradina". Partea aeriana a busuiocului se recolteaza cand apar florile.
Exista mai multe varietati de busuioc. Busuiocul comun este puternic parfumat si are flori albe sau violete.
Busuiocul "large sweet" are frunzele mari dulci si foarte aromate.
Busuiocul pitic este folosit in ghivece.
Busuiocul-ca- salata are frunzele mari si ondulate, foarte parfumate.
Busuiocul cu parfum de lamaie este o tufa incarcata cu florile asezate in ciochini. Mai intalnim si busuiocul cret.
Cu cat el se bucura de mai mult soare, cu atat aroma e mai puternica.
Mod de folosire Busuiocul se foloseste proaspat sau congelat. Frunzele uscate sunt mai putin aromate. De aceea, este de preferat sa se congeleze. Busuiocul este foarte popular in Italia.
De obicei, se utilizeaza in stare proaspata, adaugandu-se la sfarsitul mancarii pentru a-si pastra nealterata aroma.
Busuiocul este folosit la mancarurile de peste si pui, la pastele fainoase, la mancarurile din cartofi si fasole verde.
Busuiocul merge foarte bine impreuna cu usturoi. El se prajeste cu usturoi si ulei de masline si se combina cu paste. Amestecat cu rozmarin, busuiocul poate inlocui sarea. O aroma deosebita capata salata de vinete, daca se adauga putin busuioc.
Din punct de vedere al aromei raspandite in preparate, o lingura de busuioc proaspat tocat poate fi inlocuit cu o lingurita de busuioc uscat maruntit.
Indicatii Frunzele proaspete si zdrobite se aplica pe diverse rani. Aftele se trateaza cu busuioc. Se prepara un decoct din 2 linguri de planta 100 ml apa, apoi se face gargara.
Ceaiul de busuioc ajuta la arderea grasimilor, in balonari, impotriva tusei. El contine vitamina K.
Uleiul de busuioc are efect de linistire asupra persoanelor deprimate sau lipsite de energie.
Busuiocul, in traditia romaneasca, este o planta sfintita. El se pune la icoana sau in grinda, deoarece, se spune, ca aduce liniste in casa. Preotii sfintesc casa cu agheazma, folosind un pamatuf de busuioc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu