Schinduf

Schinduful creste in Asia centrala, zona mediteraneeana, SUA. La noi se cultiva in judetele Constanta si Braila dar creste, de obicei, spontan, in zonele cu mai multa caldura.
Denumiri  "darul zeilor", "arborele de spanac".
Aspect Schinduful este o plata ierboasa, cu flori albe-liliachii si seminte mici, aflate in pastai lungi si subtiri. Face parte din familia leguminoaselor. Se spune ca medicii egipteni apreciau schinduful pentru ca ii ajuta pe soldati sa se refaca repede, dupa ranile din lupta.  El dadea putere si tinerete persoanelor in varsta.
    Infloreste din mai pana in iulie. Intreaga planta emana un miros puternic, asemanator leusteanului. Fructul este o pastaie.  Semintele sunt tari, cu suprafata brazdata, de culoare maroniu-galbuie. Ele sunt ovale sau rombice. Semintele crude au un gust amar si, de aceea, se prajesc inainte de a fi folosite.
    Mirosul este picant, iar gustul e dulce-amarui. Frunzele are o aroma fina de iarba si floare de fan.
   Semintele macinate au o aroma puternica si gust dulce-amarui, amintind de zaharul ars.
Mod de folosire  Se consuma semintele si frunzele pisate sub forma de pulbere. Pulberea se obtine prin macinarea semintelor cu rasnita de cafea.
   Frunzele se folosesc proaspete, uscate sau macinate. In India, frunzele proaspete se prepara ca spanacul. Ele condimenteaza supele, ciorbele, salatele, sarmalele, sosurile.
   In tarile asiatice, semintele uscate se folosesc in amestecul de curry.
   Totodata, condimentul se utilizeaza si in prepararea bomboanelor, a produselor de patiserie, a gumei de mestecat.
Indicatii  Sub forma de ceai, schinduful are efecte antitusive si laxative. Semintele se macina in rasnita de cafea.  Din doua lingurite de pulbere la o cana de apa clocotita se face o infuzie. Se lasa 15 minute. Se bea caldut.
   Semintele de schinduf au o cantitate mare de proteine si grasimi.
   Schinduful contine fibre solubile, in proportie de 75%. Semintele ajuta la o buna digestie a alimentelor. Senzatia de satietate se mentine mult timp. Pentru reducerea colesterolului "rau" se ia cate o lingurita de pulbere, de patru ori pe zi, inaintea meselor.
   Infuzia din seminte este recomandata in diabet, ateroscleroza, guta si tuberculoza.
   Semintele de schinduf se folosesc in producerea steroizilor, a hormonilor sexuali si a contraceptivelor orale.
   Schinduful contine multe minerale: cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, dar si vitaminele A, C, B6. Folosit cu regularitate, el scade colesterolul si trigliceridele.
Contraindicatii  Schinduful nu se recomanda in timpul sarcinii si nici consumul lui concomitent cu medicamentele anticoagulante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu