Denumire "nuca de muscat"
Aspect Nucsoara este fructul copt al arborelui tropical de muscat. El creste spontan in insulele Moluce si a fost adus in Europa de comerciantii arabi. In zilele noastre se cultiva in toate tarile tropicale. Acesta are nevoie de cel putin opt ani pentru a rodi. Arborele poate atinge inaltimea de 20m. Frunzele sunt ovale, de culoare verde inchis.Florile mici, galbene sunt in forma de clopotei.
Desi numele ne induce in eroare, nucsoara nu este o nuca.
Nucsoara este samburele unui fruct asemanator piersicii, de culoare galbena. Ea este invelita intr-o pielita subtire, maronie, iar peste aceasta se afla o plasa carnoasa si rosie. In momentul recoltarii este rosie, dar, cand se usuca,devine cafenie.
Nucsoara are o coaja lemnoasa si seamana mult cu o caisa, de culoare cafenie. Cand e copt, fructul crapa, iar samanta se elibereaza de coaja. Nucsoara si pielita sunt aromate.
Fructele se culeg, se usuca la foc sau la soare. Se sparg, se scot semintele, se trateaza cu lapte de var, apoi se usuca. Fructele tratate au culoare albicioasa,iar cele netratate au o culoare galben-bruna. Si unele si altele prezinta incretituri. Procedeul de prelucrare si uscare dureaza patru luni si mai mult.
Gustul nucsoarei este dulce si iute totodata. Aroma ei este de portocala, lamaie si menta.
Mod de folosire Nucsoara se foloseste intreaga. Ea se taie sau se rade inainte de folosire. Nu se rade inainte de a o folosi pentru ca isi pierde aroma.
Cel mai des intalnita este nucsoara macinata. Pielita nucsoarei, cand se usuca, are culoarea si aroma nucsoarei si se utilizeaza drept condiment.
Nucsoara este potrivita pentru sosurile albe si fripturi. Cu ea se aromatizeaza supele, preparatele din varza, conopida, broccoli si din cartofi.
Nucsoara mai mica este mai aromata. Ea da aroma budincilor, biscuitilor, turtei dulci si vinului fiert.
In Orientul Mijlociu exista tipuri de ceai si cafea aromatizate cu nucsoara. Grecii combina scortisoara si nucsoara in musaca sau in sosurile pentru chiftelute.
Indicatii Nucsoara stimuleaza digestia. Cu ea se poate trata nasul infundat. Se freaca intre degete o bucatica de nucsoara, apoi se inspira pe nas mirosul ei. Se consuma3-10g pe zi.
Contra indicatii Consumul exagerat de trei samburi poate duce la stari de voma, halucinatii si ameteli. Ea este contraindicata femeilor insarninate si mamelor care alapteaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu