Sofranul

Sofranul este originar din Grecia. Astazi se cultiva din Spania pana in India. Iranul produce 90% din sofranul existent in intreaga lume.
Aspect  Sofranul este cel mai scump condiment "aurul rosu". Pistilul florii de sofran se recolteaza manual, necesitand atentie, migala si timp indelungat. Pentru a obtine 500g sofran, sunt necesare 200 000 de flori.
   Pistilul florii de sofran este portocaliu intens. Aroma lui este asemanatoare mierii, dar putin amaruie. O floare violeta are 3 stigmate rosii sau portocalii. Se recolteaza in primele ore ale diminetii sau seara, cand florile sunt putin inchise. Stigmatele se extrag manual. Dintre acestea, unul este bun, celelalte doua nu au parfum si gust. Se usuca la soare sau in cuptoare.
   Sofranul nu face seminte, ci se inmulteste prin bulbi carnosi. Frunzele lungi si inguste seamana cu firele de iarba.
Mod de folosire  Sofranul se comercializeaza sub forma de flori uscate sau pulbere. Pistilurile de sofran se rup, se introduc in apa calda si lichidul se adauga in preparatele culinare. O alta metoda este ca firele de sofran sa se sfaramiteze si sa se presare in mancare.
   Sofranul da culoarea galben pal orezului, supelor, fripturilor de miel, dar si prajiturilor, indeosebi cozonacului.
   Sofranul se intalneste in India, la curry, in Spania la paella, in Italia la risotto milanez.
   Un varf de cutit de sofran este suficient pentru a colora si aroma patru portii de orez. Nu se presara mai mult de 2g de flori uscate in mancare, deoarece lasa un gust metalic.
   Sofranul poate fi contrafacut prin inlocuirea cu alt condiment, curcuma, denumit gresit"sofran indian"sau "sofronas". De aceea, sofranul se cumpara sub forma de pistiluri intrgi si nu pulbere.
Indicatii  Sofranul contine fier, uleiuri volatile, potasiu, sodiu, vitaminele B1, B2. El ajuta la digestie, dar este si un antidepresiv. Medicamentele cu sofran se folosesc la tratarea acneeii si a bolilor de piele. Sofranul scade pofta de mancare.
   Grecii si romanii il foloseau ca afrodisiac pentru ca are proprietatile hormonilor. In prezent, este indicat in tratamentul impotentei si a sterilitatii.
Contraindicatii  Nu se recomanda consumul de sofran femeilor gravide, celor care alapteaza si persoanelor cu depresie. Se folosesc in preparate numai 2g pe zi, In cantitate mai mare,  produce tulburari de comportament

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu