Coliva

INGREDIENTE  500g arpacas, 400g zahar tos, 500g nuca, 6 plicuri zahar vanilat, 2 esente de rom, coaja rasa de lamaie, zahar pudra, pesmet.
PREPARARE  Se alege arpacasul si se spala in 6-7 ape, pana apa devine limpede. Arpacasul se pune la fiert, in 1,5-2l apa, cu un varf de lingurita de sare,  la foc potrivit. Cand incepe sa fiarba, se da focul mic. Coliva se fierbe in cratita cu pereti grosi sau de tuci. Arpacasul se amesteca cu o lingura de lemn.
   Dupa o ora de fiert, se face o proba. Se iau intre degete 2-3 boabe. Daca nu se sfarama usor, ci aluneca, inseamna ca arpacasul nu e bine fiert. Daca apa scade, se toarna apa fierbinte.
   Cand bobul e moale si a scazut toata zeama, se adauga zaharul tos. Se fierbe in continuare, la foc mic pana scade din nou. Daca arpacasul e zemos, se toarna o jumatate de cana de gris si se mai fierbe 5-10 minute.
   Vasul se acopera cu un prosop umezit si stors si se da la rece pana a doua zi.
   Dimineata, arpacasul fiert se amesteca cu nuca macinata mai mare, zaharul vanilat, coaja de lamaie si esenta de rom. Se aranjeaza pe un platou, se cerne un stat de pesmet, apoi un strat de zahar pudra dat prin sita.
   Se niveleaza , punand deasupra o coala de hartie si se preseaza bine. Se face o cruce din cacao, folosind o forma de carton.
   Truc  Apa, in care fierbe arpacasul, trebuie sa fie de trei ori si jumatate mai multa decat cantitatea de arpacas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu