Chimenul creste in Europa si Asia. Originar din Asia occidentala.
Aspect Chimenul creste spontan in zonele muntoase si de deal. Astazi este o planta de cultura. De la aceasta planta se folosesc fructele si frunzele tinere si fragede. Fructele sunt groase la mijloc, curbate. Ele sunt mici si ovale, asezate in perechi de cate doua. La maturitate, devin brun-cenusii si se desfac in doua parti. Fructele sunt lungi, iar spre capete conice. Se recolteaza in mai-iunie, inainte cu putin sa ajunga la maturitate Gustul lui este amarui si usor picant.
Chimenul face fructe in anul al doilea an de vegetatie.
Radacina asemanatoare patrunjelului este comestibila. Astfel, radacina chimenului poate inlocui radacina de patrunjel. Aroma chimenului este dulce, intepatoare.
El face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si coriandrul. Poate fi inlocuit la gust cu semintele de marar.
Chimenul si chimionul asemanatore ca aspect si proprietati nutritive, fac parte din aceeasi familie, dar sunt plante diferite.
Mod de folosire Chimenul este puternic aromat si da un gust placut branzeturilor, supelor si cremelor din legume, mancarurilor pe baza de cartofi. El se poate adauga in salata de varza sau morcovi. Chimenul aromatizeaza painea, lichiorurile, musacaua. Frunzele tinere se adauga in salate. Mancarurile grase se condimenteaza cu chimen si, astfel, sunt mai usor de digerat.
Semintele se pot cumpara intregi sau macinate. Ele se tin in borcane inchise, ferite de lumina, caldura si umezeala. Astfel, chimenul se pastreaza 6 luni.
Usturoiul si piperul sunt singurele condimente cu care se poate amesteca, in mod fericit ,chimenul.
Indicatii Chimenul stimuleaza circulatia sanguina. Sub forma de ceai, ajuta la indepartatea colicilor, a indigestiei,a balonarii si constipatiei. El actioneaza ca un laxativ natural.
Ceaiul de chimen aduce un somn linistitor. Se prepara dintr-o lingurita de fructe, la o cana de apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute. Ceaiul este indicat si in raceli.
El este bogat in minerale ( calciu, fier, zinc, potasiu, magneziu ), vitamine( A,C,E ) si fibre.
Continutul ridicat de fibre scade colesterolul.
Contraindicatii Nu este indicat sa consume ceai de chimen, femeile gravide. Copiilor foarte mici nu li se da ceai de chimen, pentru ca poate declansa o criza de epilepsie. De asemenea, nu este recomandat persoanelor cu epilepsie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu