Mustarul

Mustarul este originar din zona Marii Mediteraneene.
Aspect  Exista mai multe soiuri de mustar : mustar alb, negru, salbatic. Mustarul alb are flori galbene si albe care produc pastai paroase, fiecare avand 6 seminte.
   Mustarul alb are seminte rotunde, dure, de culoarea paiului. Mustarul alb este cel mai des folosit in bucatarie.
   Cand sunt uscate, semintele nu au miros. Daca se zdrobesc intre dinti, gustul este intepator si iute.
   Mustarul negru are un gust puternic picant si o aroma de alune de padure. Pastaile lui au mai multe seminte.
Mod de folosire  Frunzele foarte tinere si moi se consuma in salate sau se pot pregati ca spanacul.
   Semintele de mustar se gasesc intregi, macinate sau sub forma de pasta gata preparata.
   Boabele intregi se folosesc la marinate, muraturi si la prepararea pudrei de curry.
   Pasta de mustar dulce se face din  boabe de mustar alb. Se macina semintele, se freaca cu vin, sare, miere si plante aromatice : tarhon, hrean, rozmarin. Aceasta pasta este excelenta in salate si sosuri.
   Pasta de mustar iute se prepara din boabe de mustar negru si condimenteaza carnea si legumele fierte.
   In pastele de mustar se adauga si curcuma care le da  o culoare galbena, intensa.
   Aceste paste se adauga in sosuri cu putin timp inainte de a fi gata. Incalzite mai mult timp, ele isi pierd aroma.
Indicatii  Frunzele de mustar sunt bogate in betacaroten si antioxidanti si se recomanda a fi consumate pentru prevenirea cancerului.
   O lingurita de seminte crude luata inainte de fiecare masa cu 2-3 inghitituri de apa combate constipatia.
Contraindicatii  Nu se recomanda persoanelor cu tensiune arteriala. Boabele in combinatie cu apa calda produc cresterea tensiunii arteriale.

2 comentarii: