Boabe de ienupar


Denumire  "boabe de brad", bradisor", "ghimbar","cetena", "jneap", "archis", "feniar", "brazi pitici".
   Ienuparul creste in Europa, in nordul Asiei si in America de nord. La noi, creste in zona submontana si montana, in locuri bine insorite. El rezista gerului, secetei si vanturilor puternice.
Aspect  Ienuparul este un conifer, cu tufa plina de ramuri si poate atinge o inaltime de 12m. Boabele ajung la maturitate in 2-3 ani. In anul intai, ele sunt verzi, iar in anii doi si trei  devin negre-albastrui.  Fructele se recolteaza toamna tarziu pana in primavara. Chiar si iarna, fructele continua sa se coaca, Ele sunt cat un bob de mazare, sferice, de culoare albastruie-brumata, cu o adancitura cu forma de stea si cu 3 seminte in interior  Frunzele ascutite sunt asemanatoare cu cele de brad. Recoltarea e dificila, din cauza frunzelor tepoase.
   Boabele se folosesc proaspete si uscate. Boabele uscate sunt negre si incretite.Ele pot inlocui boabele de piper roz. Ele au un gust dulceag si un miros de de rasina, deoareca ienuparul este un conifer.
   Aroma boabelor depinde de clima. Daca ienuparul creste in loc insorit, aroma boabelor este mai puternica.
Mod de folosire  Fructele proaspete se folosesc la obtinerea tuicii, vinului si lichiorului. Din ele se prepara ginul. Ele sunt un condiment ce se adauga la afumarea carnii sau in sosurile marinate pentru vanat.
   In Germania si Austria, boabele de ienupar se adauga la varza murata. Ele fac zgomot puternic cand se folosesc la gatit.
   In arta culinara, boabele de ienupar merg foarte bine cu coriandru sau ienibahar. 4-6 boabe de ienupar sunt suficiente in mancare.
Indicatii  Ele contin ulei volatil, zahar, grasimi, calciu si potasiu. Ca orice planta aromata, ienuparul este un tonic digestiv
   Infuzia din fructe este recomandata in tratarea racelilor, acneei, diareei si a varsaturilor. Pentru o cana de ceai, se zdrobesc 6-7 boabe peste care se toarna apa clocotita. Se lasa la infuzat 20 de  minute. Se bea in 3-4 reprize pe parcursul zilei.
   Fructele sunt diuretice si antiseptice, cu efecte rapide in tratarea bolilor urinare. Se prepara o infuzie din doua linguri de fructe in 200ml de apa clocotita. Se iau 3-4 lingurite pe zi.
   Mancate crude, boabele stimuleaza pofta de mancare si ajuta in cazurile de anemie. Mestecarea boabelor reduce simptomele de raceala si gripa.
Contraindicatii  Nu se administreaza in sarcina si alaptare si nu se recomanda persoanelor cu infectii  urinare acute. Nu se consuma ma mult de 10g de fructe pe zi, pentru ca devin iritante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu