Scortisoara

Denumiri: ”lemn dulce”.
   Este originara din India. Se cultiva in India, Bangladesh, China, Indonezia. In antichitate, era mai valoroasa decat aurul.Scortisoara este coaja roscat-cenusie a unui arbore exotic, vesnic verde, inalt de 15 m, cu tulpina dreapta.
   Frunzele sunt ovale, verzi, cu striatii si foarte aromate. Florile sunt alb- galbuie, cu un miros neplacut, iar fructele sunt rosii.
   Plantarea nu este usoara. Arborele este cultivat doi ani, apoi se taie. In anul urmator, apar lastarii.
Se taie in bucati de 20 de cm. Ei sunt curatati  de scoarta subtire, dupa sezonul ploios, cand este moale. Coaja se rasuceste formand un baton si se lasa sa se usuce, se selecteaza si se impacheteaza cate 10 bucati. Scoarta se recolteaza continuu, deoarece, dupa taiere, o alta coaja creste.
   Scoarta arborelui si frunzele sunt puternic aromate.
   Cele mai bune soiuri de scortisoara sunt cele subtiri ca hartia de scris.
   Cele mai cunoscute doua tipuri de scortisoara sunt: Ceylon care provine din Sri Lanka si Saigon, originara din Vietnam.
   Scortisoara adevarata, Ceylon are  un gust mai fin si culoarea maro deschis. Batoanele de scortisoara Ceylon sunt mai sfaramicioase si mai dulci.
   Gustul scortisoarei Saigon este mai intens. Aceasta contine cel mai ridicat continut de ulei dintre toate tipurile de scortisoara.
   Scortisoara, care se comercializeaza, provine din China si Indonezia. Scortisoara indoneziana este maro inchis si este mai ieftina. Batoanele de scotisoara sunt groase, tari, iar capetele sunt rulate unul spre celalalt. Gustul e picant, iar calitatea ei este mai slaba.
   Fructele sunt o baca neagra, cu un sambure brun. Astfel, fructele arborelui de scortisoara sunt materie prima pentru producerea vaniliei.
Mod de folosire  Se gaseste sub forma de batoane, bucatele sau macinata. Scortisoara este foarte buna in prepararea compoturilor, budincilor,  placintei cu mere,  bomboanelor,  lichiorurilor si vinului fiert. Scortisoara aromatizeaza ceaiurile, cafeaua si ciocolata calda.
   Ea se adauga in ultimul moment in preparatele culinare, pentru a-si pastra parfumul intens.
Indicatii  Ea regleaza nivelul zaharului in sange, dar scade si colesterolul. Se ia jumatate de lingurita in fiecare zi.
   Scortisoara accelereaza metabolismul. O lingurita de scortisoara descompune de douazeci de ori mai repede glucoza.
   Ea se adauga in orice fel de ceai, deoarece creeaza senzatia de caldura in tot corpul.
   Crampele musculare, indigestia si durerile articulare sunt tratate cu scortisoara.
   Amestecul de scortisoara si miere este folosit de secole in medicina orientala. Se amesteca o lingura de miere calduta cu un praf de scortisoara. Se consuma o data pe zi, timp de trei zile. Astfel, se vindeca raceala, tusea sau gripa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu