INGREDIENTE Pentru aluat : 2 kg faina, 1 litru lapte, 8 galbenusuri, 24 linguri zahar, 30 linguri ulei, 1 pachet unt topit, 100 g drojdie proaspata, 4 linguri smantana, 2 linguri otet, coaja rasa de lamaie, 5 plicuri zahar vanilat, esenta vanilie.
Pentru umplutura : 1,500 kg nuca macinata, zahar dupa gust, 3 linguri cacao, esenta de rom, lapte, stafide, cuburi de rahat colorat.
MOD DE PREPARARE In prepararea acestui cozonac, m-am inspirat din mai multe retete de pe internet si am facut modificari pe parcursul pregatirii acestuia.
Intr-un bol se faramiteaza drojdia si se adauga 2 linguri de zahar, 6 linguri de lapte cald si 4 linguri de faina. Se amesteca si se lasa la crescut. Laptele cald se amesteca cu sarea, zaharul tos, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie. In mijlocul fainii se face o adancitura in care se toarna laptele, maiaua si celelalte ingrediente pentru aluat, cu exceptia uleiului si a untului topit si se amesteca foarte bine cu telul, apoi cu mainile. Se adauga treptat faina si se framanta putin, pana nu se mai lipeste aluatul de maini.
Se incorporeaza in aluat uleiul cald si untul topit. De fapt, mai mult se amesteca, pentru a se omogeniza, decat sa se framante.
Aluatul se acopera cu o folie de plastic si se lasa la dospit, la cald, o ora. Vasul acoperit se lasa la frigider, 12 ore. In acest timp, se prepara umplutura. Nucile se amesteca cu zahar, cacao, esenta de rom si lapte pana se obtine o pasta Din acest aluat se pot prepara 4 cozonaci. Pentru fiecare cozonac, se intind, din aluat, 2 foi dreptunghiulare care se ung cu crema de nuci, presarata cu bucati de rahat sau stafide si se ruleaza.
Rulourile se impletesc si se asaza in tava cu hartie de copt. Cozonacii se lasa sa creasca. la cald, pana isi dubleaza volumul. Ei se ung cu ou batut, se presara zahar tos si mac si se orneaza cu bucati de nuca.
In cuptor, sub tavile cu cozonac, se asaza un vas cu apa fierbinte si se incalzeste cuptorul, la 180 grade.
Nu se deschide usa cuptorului 30 de minute .Se probeaza cozonacii cu o scobitoare cu care se inteapa.
Daca scobitoarea are pe ea aluat, atunci cozonacii nu sunt, inca, copti. Cozonacii copti se scot din tava si se acopera cu prosoape de panza de bucatarie. Cand s-au racit, ei se impacheteaza in hartie alba si se asaza in punga de plastic care se acopera cu un prosop de bucatarie.
Astfel, cozonacii raman fragezi, mai mult timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu