Chili

  Cristofor Columb a descoperit ardeii iuti in Lumea Noua si a observat ca "sunt mai iuti decat piperul". El i-a purtat in calatoriile sale in India, Africa unde au devenit un condiment esential in bucatarie.
Aspect  Ardeii iuti se prezinta in multe varietati, denumite in diverse feluri : chili, peperoni, tabasco.
   Soiurile mexicane, printre care chili si soiurile italiene rosii sau galbene, cu forma conica sau alungita sunt foarte des folosite. Piperul de Cayenne, originar din Mexic, se obtine prin macinarea unui tip de ardei iute.
   Chili este fructul unei plante care creste ca un arbust mic. La inceput, chili sunt verzi. Cand incep sa se coaca, ei devin rosii, portocalii, galbeni, mov, maro. Semintele sunt mici si plate.
   Iuteala ardeilor chili depind si de mediul in care cresc. Cultivat in clima uscata si calda, chili este mai iute decat aceia crescuti in zone reci.
   Cei mai buni ardei iuti sunt cei mici si mijlocii, cu frunzele de culoare verde inchis.
Mod de folosire  Ardeii chili sunt apreciati in bucataria mexicana si indiana. Ei se folosesc sub forma proaspata, murata sau macinati. Se scot semintele, se usuca si se macina.
   Pasta de chili se poate prepara si in casa: 3-4 ardei iuti se pun in blender cu o ceapa si se mixeaza. Pasta obtinuta se tine in frigider o saptamana sau in borcan inchis ermetic, se pastreaza pana la sase luni.
Indicatii  Ardeii chili accelereaza digestia. Ei contin un antiinflamator care ajuta la indepartarea durerii.
Ei stimuleaza circulatia sangelui.
   Trebuie spalate cu grija mainile dupa ce am folosit ardeiul chili. In contact cu mucoasele, cu pielea si ochii, iuteala creeaza probleme neplacute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu