Caperele sunt originare din zona mediteraneeana.
Aspect Planta erbacee perena are tulpini multe, in forma de liane lungi si dese. Florile sunt mari, albe-galbui sau roz pal. Bobocii inca verzi ai plantei se recolteaza in dimineata imediat urmatoare infloririi, cand au marimea bobului de mazare. Ei se spala si se usuca la soare, inainte de a se conserva cu sare, otet, saramura sau ulei. Se conserva imediat, dupa recoltare, pentru ca isi pierd aroma. Caperele infloresc din mai pana in octombrie.
Bobocii mici sunt mai apreciati decat cei mari. Aroma e picanta si usor acrisoara.
Frunzele au un gust asemanator bobocilor, ba chiar mai accentuat.
Mod de folosire Caperele se gasesc sub forma murata in otet, ulei, saramura sau vin. Astfel, gustul e picant, pentru ca s-au murat si putin astringent. Inainte de a se folosi in mancare, se spala pentru ca sunt sarate.
In bucataria noastra, caperele sunt folosite rar.
Ele nu se pun intregi in mancare, ci taiate sau zdrobite pentru a se imprastia aroma mai usor. Cel mai mult se folosesc in salatele de legume si preparatele din peste. Caperele condimenteaza carnea de vaca si miel si maioneza. Ele se combina foarte bine cu maslinele murate.
In Martini se obisnueste sa se puna in pahar, in locul unei masline, o capera.
In Italia si Spania, caperele sunt garnitura la pizza si la spaghete. Rosiile si vinetele merg foarte bine cu cu capere. In sosul tartar si remoulade, ele sunt un condiment foarte apreciat.
Ele se adauga in sosuri cat mai tarziu, pentru ca la temperaturi ridicate isi pierd aroma.
Indicatii Caperele sunt bogate in vitamina C, minerale si fibre, dar sarace in calorii.
100g de capere au 23 de calorii. De aceea, caperele sunt indicate persoanelor lupta cu kilogramele.
Ele stimuleaza activitatea panceasului si a ficatului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu