Ghimbirul este originar din Asia de sud.
Aspect Radacina (desi nu este o radacina propriu-zisa, ci tulpina plantei) ghimbirului are forma neregulata, noduroasa. El are o coaja cafenie si un interior galben-deschis. Gustul e puternic iute. Ghimbirul este un condiment picant, apropiat de piper. Aroma este asemanatoare citricelor, dand o senzatie racoritoare.
Se aleg radacinile de ghimbir mai grele si cu invelisul mai intins, deoarece sunt proaspete si nu deshidratate.
Sunt preferate radacinile subtiri, cele groase provenind de la o planta imbatranita.
Uscat, se gaseste sub forma de pudra alba sau maronie.
Mod de folosire Ghimbirul nu se consuma crud. Se curata de coaja, se taie marunt sau se rade. In mancare se pune o bucatica cat o aluna, nu mai mult. Daca se adauga la inceput in mancarurile cu carne sau in sosuri, ghimbirul are o aroma discreta. Adaugat la sfarsitul prepararii, aroma lui este mai puternica.
Ghimbirul condimenteaza preparatele dulci si sarate. Se adauga ca ingredient in supe, in mancarurile de legume,in siropuri si ceaiuri.
Iuteala lui sporeste cand este fiert si isi pierde aroma daca se prajeste.
El este foarte apreciat in bucataria chinezeasca, unde este fiert si prajit. In bucataria japoneza, cu sucul de ghimbir se stropeste carnea de pui
Ghimbirul poate fi conservat. Se decojeste, se rade, se acopera cu sare multa si se asaza in borcan filetat.
Se pastreaza la frigider cateva luni.
Sub forma de pudra, ghimbirul devine mai aromat, dar si mai putin iute si este potrivit pentru prajituri.
Berea din ghimbir este nonalcoolica, racoritoare si energizanta. Este cunoscuta ca afrodiziac care reda pofta de viata, dar arde si grasimile.
Indicatii El este benefic impotriva raului de avion sau mare. In caz de greata si indigestie, se tine sub limba o bucatica de radacina sau 2-3 bucatele din tulpina proaspata.
Ghimbirul contine un compus care accelereaza circulatia sanguina. El regenereaza pielea, datorita oxidantilor pe care ii contine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu