Hibiscus

Denumiri: "trandafir chinezesc", "nalba africana", "trandafir de Abisinia:, "trandafir de Sharon", "trandafir sudanez","rosala", "chenaf", "iuta-de-Siam".
Aspect  Hibiscus se cultiva in tarile subtropicale sau tropicale, in Sudan, Egipt, Mexic, Thailanda. El este un arbore tropical care se inrudeste cu bamele, bumbacul si arborele de cacao. Numele vine din limba greaca si inseamna "nalba mare".
   In gradina, planta creste sub forma de tufa sau copacel ornamental. Din 200 de specii, majoritatea s-a cultivat ca planta ornamentala. Pe tulpina rosiatica cresc frunzele formate din 3-5 lobi, cu vinisoare purpurii.  Florile mari si rosii sunt delicate si au un rand sau mai multe de petale. Ele cresc in varful lastarilor. O floare dureaza o zi sau doua, dar este inlocuita cu alte flori noi.  Hibrizii de hibiscus sunt de 4-5 m inaltime si au flori mari, cu diamerul de 25 de cm.
   Culorile florilor, la hibrizi, variaza de la rosu, la galben, oranj, violet sau roz.
Mod de folosire  Ceaiul se prepara din specia Hibiscus sabdariffa, provenita din Orient. In Mexic se numeste "Agua de Jamaica", "Sorrel" in Caraibe, "Karkady" in Egipt.
   Pentru a prepara Agua de Jamaica, se infuzeaza 60 g de flori uscate in 1,5 litri de apa clocotita, 20 de minute. Se indeparteaza florile si se adauga 100 g de zahar. Cand s-a racit, se adauga fructe, cuburi de gheata, menta, scortisoara. Se poate prepara o bautura buna, daca se toarna apa peste petale si se lasa la frigider 2 zile. Se mai pot inmuia petalele in apa rece, 2-3 ore, apoi se fierb, 5 min, la foc mic.
   Ceaiul de hibiscus este delicios, de culoare visinie. Unii spun ca are gust de lamaie, altii spun ca are aroma de afine. Se bea indulcit, din cauza gustului putin amarui.
   In Europa, ceaiul de hibiscus se numeste ceai italian si se bea fierbinte cu zahar si zeama de lamaie.
   O mare delicatesa este dulceata sau jeleul de Roselle thai red, o alta varietate de hibiscus.
   La baza petalelor se afla un caliciu rosu, care dupa caderea petalelor, incepe sa se mareasca si  devine carnos si fraged. Se culege la 20 de zile de la inflorire. El este comestibil si are un gust acidulat, similar merisoarelor. Caliciu este folosit in prepararea bauturilor, jeleurilor.
   Florile proaspete sau uscate sunt intrebuintate la gemuri, siropuri si placinte. Ele pot fi confiate sau murate. Florile se mai folosesc in salatele de fructe, ca ornament. Frunzele si tulpinile tinere se consuma ca salata sau ca leguma gatita.
Indicatii  In Egipt si Sudan, ceaiul de hibiscus este folosit ca diuretic, la scaderea febrei si in afectiunule cardiace. In Africa, ceaiul este folosit pentru proprietatile diuretice si antibacteriene.
   Ceaiul este bogat in mucilagii si zaharuri sanatoase. Pentru infuzie, se adauga o lingurita de flori uscate la o cana de apa fierbinte. Impotriva constipatiei, se consuma trei cani pe zi.
   Infuziile si decocturile din florile de hibiscus alunga stresul. Ceaiul nu contine calorii si creeaza o stare de satietate, dar si o senzatie racoritoare si revigoranta.
   Ceaiul se amesteca cu macese si fructe de padure. El inlocuieste cu succes cafeaua.
   Un studiu, facut in 2009, al unei reviste de medicina alternativa arata ca persoanele, care au baut doua cesti pe zi, au avut o scadere a colesterolului "rau".
   Ceaiul rece de hibiscus scade tensiunea, iar cel cald o creste. El reduce si absorbtia alcoolului in organism, fiind util in combaterea alcoolismului.
   Prezenta flavonoidelor accelereaza metabolismul, stimuleaza bila si protejeaza ficatul.
   Specia Hibiscus mutabilis este folosita din antichitate ca planta medicinala. Noaptea, florile stau inchise. La rasaritul soarelui, ele se deschid si sunt albe. Cand creste temperatura, florile devin purpurii. Ceaiul acestei specii poate fi laxativ, sedativ. El intra in compozitia ceaiului de slabit, a ceaiului antistres, a ceaiului de scaderea tensiunii.
   La noi exista specia Hibiscus trionium, numita zamosita de Siria, care creste in flora spontana.
   Florile sunt mari, deschise, formate din cinci petale mov, cu interiorul inchis la culoare. Ele pot fi albe cu mijlocul grena. Aceasta specie infloreste din iulie pana in octombrie. Ea este o planta decorativa, anuala.
Contraindicatii  Nu se recomanda femeilor insarcinate si persoanelor care urmeaza un tratament de fertilitate. Ceaiul nu este indicat persoanelor cu hipotensiune. Daca luati medicamente impotriva hipertensiunii trebuie consultat medicul, in privinta ceaiului. Ceaiul este contraindicat conducatorilor auto, deoarece produce somnolenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu