Anason

Este originar din Orientul Apropiat si s-a raspandit in toata Europa.
Denumiri  "anison", "badean","chimin dulce".
Aspect  Anasonul este o planta ierboasa anuala, cu putine frunze lungi si subtiri.  Tulpina ramificata se termina cu inflorescente sub forma de umbrela. Fructele sunt mici, ovale, galben-cenusii, acoperite cu peri scurti si cu miros placut. Gustul anasonului este usor dulce. Se recolteaza in lunile august si septembrie. El se inrudeste cu morcovul si pastarnacul. Aroma este picanta si puternica.
   La noi, creste numai cultivat.
Mod de folosire Fructele de anason se folosesc la prepararea painii, prajiturilor, lichiorurilor si siropurilor. Semintele intregi sau macinate se utilizeaza in salate, in compoturi, in gris cu lapte.
   Aroma fiind puternica, anasonul se foloseste in cantitate mica. El poate inlocui feniculul.
   Frunzele tinere se pot pune in supe si salate.
   Anasonul intra in componenta ceaiului gastric, parfumeaza sapunurile si pasta de dinti. Semintele se inmoaie in apa clocotita, pentru a obtine o apa de gura naturala.
   Anasonul nu trebuie confundat cu condimentul chinezesc, anasonul stelat, care creste pe copac.
Indicatii  Fructele contin ulei volatil care stimuleaza pofta de mancare. Anasonul elimina gazele intestinale si ajuta digestia. Se bea un ceai caldut, inainte de masa, pentru reducerea balonarii.
   Fructele puse sub perna alunga cosmarurile. Impotriva insomniei, se amesteca o lingurita de fructe, un pahar de lapte si o lingura de miere. Aceasta bautura isi va face efectul in 15 minute.
Contraindicatii   Anasonul nu se recomanda persoanelor cu ulcer, gastrita, enterocolita si femeilor insarcinate.

2 comentarii:

  1. Play Bazaar and satta king and the up satta king Mano Ki nama ki noma esa loso gama li ocha ching jo hingo dobo ka lami oma

    RăspundețiȘtergere
  2. satta king up and Satta King All Games on the play bazaar, Leak Numbr gama ki loma ki hang lo banga jo kina hingo pino pa

    RăspundețiȘtergere