Paine neagra de casa
INGREDIENTE 700-750 g faina neagra, 2 plicuri drojdie uscata ( 14 g ), 400 g apa calduta, 1 lngurita sare, 1 lingura zahar, 2 liguri ulei.
MOD DE PREPARARE Drojdia se amesteca cu zaharul, cu cateva linguri de apa calda si cu o lingura de faina. Se lasa deoparte 15 minute, pana apar bule la suprafata. Faina se amesteca cu sarea si se asaza intr-un vas. In mijlocul fainii se toarna maiaua crescuta, apa calda si uleiul. Se framanta 10 minute, dar se poate si bate cu palma sau se poate tranti pe masa de cateva ori.
Aluatul obtinut nu trebuie sa fie lipicios. Se acopera cu o folie alimentara, apoi cu un prosop de bucatarie si se lasa, la loc cald, sa-si dubleze volumul, chiar 2-3 ore.
Pe masa de lucru presarata cu faina, aluatul se mai framanta 5 minute. Apoi, se intinde cu mainile o foaie dreptunghiulara care se pliaza in jumatate si se lipeste marginea, apasand cu mana. Se face un rulou pe latime, introducand in interior capetele lui. Se transfera intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt. Mie mi-a mai ramas aluat, i-am dat o forma rotunda si am asezat-o intr-o craticioara cu hartie de copt.
Se fac crestaturi cu cutitul in painea care se unge cu un amestec dintr-o lingura de apa si o lingurita de ulei.
Pe fundul cuptorului se asaza o cratita cu apa. Aburii formati fac painea pufoasa si impiedica ca ea sa se arda pe fund.
Painea se coace la cuptor preincalzit, la 200 grade C, cam 40-50 de minute. Painea scoasa din cuptor se pensuleaza cu amestecul de apa si ulei si se infasoara intr-un prosop de bucatarie. Cand s-a racit, painea se asaza intr-o punga de plastic, asa cum este invelita in prosop. Astfel, se pastreaza proaspata.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu