Friptura de porc cu legume la cuptor

INGREDIENTE  1,2 kg carne de porc ( ceafa, pulpa ), 250 g ciuperci proaspete, 2 ardei grasi (ardei capia copti ), 2 cepe, 1 morcov mare, 1 radacina patrunjel, 1 telina mica, 1/2 cana vin alb, 2 linguri ulei, 3 lamai, 3 linguri miere, condimente.
PREPARARE  Se fac incizii in carne si se infig ace de rozmarin ( cateii de usturoi ). Carnea se unge cu uleiul si vinul, se presara piper si se da la frigider 2 ore.
   Intr-o tava se asaza carnea, apoi se toarna sosul in care s-a marinat. Se toarna 1/2 litru de apa si se acopera cu o folie de aluminiu. Se lasa la cuptor o ora. Se scoate tava, se intoarce carnea pe partea cealalta. Acum, langa friptura se asaza ciupercile intregi si restul de legume taiate rondele sau cuburi.
   Se presara cimbru, oregano, salvie si marar proaspat tocat. Se da din nou la cuptor, acoperita cu folie, inca o jumatate de ora.
   Se scoate carnea din cuptor si se unge cu mierea dizolvata in zeama lamailor. Tava se da la cuptor pana cand carnea va avea o crusta aurie si apetisanta.
   Truc   Sosul de friptura devine parfumat, daca se adauga, la final, 2-3 felii de mar.

Prajitura rapida si gustoasa cu branza dulce de vaci

INGREDIENTE  Pentru aluat: 6 oua, 1 pahar zahar, 16 linguri smantana, 1 pachet unt, 3 linguri ulei, coaja si zeama de la o lamaie, 14 linguri cu varf de faina, 1 plic praf de copt.
Pentru umplutura: 700g branza proaspata de vaci, 3 oua, 6 linguri cu varf de zahar tos, zahar vanilat, un pumn de stafide.
MOD DE PREPARARE  Albusurile se bat cu putina sare . Cand incep sa se intareasca, se adauga zaharul tos si zahar vanilat si se mixeaza pana devin o bezea.
   Galbenusurile se freaca cu uleiul.coaja de lamaie, zeama de lamaie, smantana. La sfarsit, se incorporeaza  untul topit, dar rece, faina si praful de copt. In compozitie se adauga albusurile spuma si se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
   Se toarna in tava cu hartie de copt. Acum, se prepara crema de branza. Albusurile se mixeaza cu putina sare. Branza proaspata de vaci se amesteca cu zaharul tos, zaharul vanilat si galbenusurile. La sfarsit, se incorporeaza albusurile spuma si stafidele.
   Crema de branza se toarna cu grija peste aluat, fara sa se amestece cele doua compozitii.
   Prajitura se coace pana se rumeneste usor. Dupa ce s-a racit, se portioneaza si se pudreaza cu zahar.