Drob de urzici

INGRDIENTE  15 legaturi urzici, 500g ciuperci, 1 ceapa, 4 oua, 3 felii paine, 4 linguri smantana, 2 legaturi patrunjel, 2 legaturi marar, cimbru, maghiran, sare, piper.
MOD DE PREPARARE  Urzicile se curata si se spala in mai multe ape. Mai intai, se fierb in apa cu sare. Ele se scurg foarte bine si se racesc. Urzicile impreuna cu feliile de paine inmuiate in apa si stoarse si verdeata se dau prin masina de tocat sau se paseaza cu blenderul.
   Ciupercile spalate bine se toaca marunt si se fierb. Ceapa tocata marunt se caleste in putin ulei.
   Urzicile tocate, ciupercile scurse de apa si ceapa calita se omogenizeaza. Se adauga ouale batute, smantana, sarea si condimentele.
   Intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt se toarna compozitia. Deasupra se picura ulei.
   Drobul se da la cuptor pana capata o usoara crusta.
   Truc  In mancarurile cu ciuperci, sarea se adauga dupa ce au fiert ciupercile, pentru a nu deveni tari si amarui.

Portofele cu gem

INGREDIENTE  10 linguri lapte caldut, 250g margarina sau 200g unt, o bucatica de drojdie cat o nuca, 2 linguri zahar, 600 faina, 1 ou, zahar vanilat, 1 borcan de gem.
MOD DE PREPARARE  Se amesteca intr-o cana drojdia, zaharul, laptele si doua linguri de faina si se lasa sa creasca.
   Intr-un vas se cerne faina. In mijlocul ei se pun untul moale, maiaua crescuta, oul, zaharul vanilat si se framanta putin pana s-au incorporat bine toate ingredientele. Se lasa sa creasca aluatul 15 minute.
   Se intinde o foaie subtire si se decupeaza cercuri. In mijlocul fiecarui cerc se pune gem, apoi se pliaza, apasand bine cu degetele marginile, pentru a nu se desface in timpul coptului.
   Se asaza in tava cu hartie de copt, se mai lasa 10 minute sa creasca si se coc in cuptor preincalzit.
   Portofelele sunt gata cand incep sa se rumeneasca.
   Dupa ce s-au racit, se tavalesc prin zahar pudra.