Cardamon

Cardamonul este originar din India.
Aspect Semintele acestei plante sub forma de tufa se inrudesc cu ghimbirul. Ele se dezvolta intr-o capsula (pastaie) si nu se coc toate in acelasi timp. De aceea, recoltarea se face manual, cu mare grija, pentru a nu le strivi si a imprastia semintele.Astfel, cardamonul devine printre cele mai scumpe condimente, alaturi de sofran si vanilie. Cea mai buna metoda este de a se culege   inainte de a se coace, pentru a nu se desface pastaia. Capsulele se usuca natural, la soare.
   Deoarece semintele isi pierd repede aroma, este recomandata achizitionarea capsulelor care se desfac in momentul utilizarii lor.
   Cel mai folosit este cardamonul verde. Cardamonul alb este folosit la prepararea dulciurilor in bucataria indiana. Cardamonul negru este foarte aromat si are un gust fin de afumatura.  El se foloseste la fierberea sau coacerea  preparatelor, fiindca  aroma lui rezista la temperaturi mari.
   Pastaile verzi sunt superioare in aroma celor albe.
   Aroma cardamonului este puternica, un amestec de eucalipt si lamaie. El are un gust piperat.
   In pastaile inchise, aroma se pastreaza pana la un an. Acest condiment se obtine din semintele pisate.
Mod de folosire Cel mai mult se foloseste de tarile arabe la prepararea cafelei. Cafeaua aromata cu cardamon este un simbol al ospitalitatii.
   In bucataria europeana,aromarea dulciurilor si mai ales a turtei dulci se face cu cardamonul verde.  
   Cardamonul negru este folosit in aromarea fripturilor de miel sau porc.
   Cardamonul verde se adauga in mancarurile cu peste sau cu cartofi. El este foarte bun in combinatie cu lapte si branzeturi.
   Datorita aromei puternice, se foloseste in amestecurile de condimente, cum ar fi curry si masala.
   Finlandezii il utilizeaza la muraturi, iar norvegienii la conservarea heringilor, dar si  la vinul fiert.
Indicatii  Cardamonul este un bun digestiv, fiind recomandat acelora cu "stomc lenes". El este consumat  in zilele caniculare, deoarece are un efect racoritor.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu