Susan

Planta se cultiva in Egiptul antic si in Babilon de sute de ani. In zilele noastre, creste in India si China.
Aspect  Culoarea susanului variaza de la alb-galbui la cafeniu si negru.
   Semintele acestei plante tropicale sunt mici, plate si ovale. Ele se usuca. Daca se decojesc, miezul este crem. Susanul negru este necojit. Acesta este mai putin folosit si are o aroma mai mare decat susanul alb.
   Semintele de susan prajite au o aroma puternica de nuca.
Mod de folosire  Susanul este printre primele condimente folosite de oameni.
   El parfumeaza orice preparat de la aperitive la desert. Susanul e folosit la soteuri, salate, snitele si aluaturi.
   Susanul alb amestecat cu susanul negru dau un aspect, dar si un gust deosebit
   Din semintele presate se face uleiul de susan, folosit la fabricarea margarinei si in industria conservelor
   Cele mai cunoscute preparate cu susan sunt pasta tahini si humusul.
   Din semintele de susan amestecate cu miere se obtine o halva de calitate superioara.
Indicatii  La inceput, in China si India, susanul era folosit ca medicament sub forma de pasta impotriva intepaturilor de insecte si a arsurilor.
   Semintele de susan contin fibre care au efect de scadere a colesterolului si de protejare a ficatului. Ele dau o valoare energetica mare si stimuleaza virilitatea. Susanul este folosit si pentru marirea lactatiei tinerelor mame.
   Se spune ca susanul negru intarzie imbatranirea organismului. Cei care consuma susan negru au pielea neteda si incaruntesc tarziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu